sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Matcha-raidallinen kasutera-kakku

Japanilainen  kasutera-kakku on sienikakku, jonka kerrotaan kulkeutuneen Japaniin portugalilaisten mukana. Tässä versiossa kakkuun tuovat makua hunajan lisäksi vihreät matcha-teeraidat. Käytin hunajana Pentikin appelsiini-kanelihunajaa, koska se oli kaapista löytyneistä hunajavaihtoehdoista juoksevin. Hunaja maistuu aika voimakkaasti applesiinille, mutta kakussa tuli esiin selkeästi vain hunaja. Matcha-tee maistuu kakussa aivan erilaiselle kuin teenä juotuna. Hunajan ja matchan maku kakussa olivat todella hyvässä suhteessa. Kakku on periaatteessa helppo tehdä, mutta jonkin verran näpertämistä se vaatii. Sähläsin itse tuon siivilöimisen kanssa - tein sen väärässä vaiheessa. Maun kannalta sillä ei tietystikään ollut merkitystä - rakennehan siinä (ehkä) jonkin verran kärsi. 


5 valkuaista
120 g sokeria
5 keltuaista
100 g siivilöityjä jauhoja
2 rkl hunajaa liuotettuna 2 rkl kuumaa vettä
0,5 rkl matcha-teetä liuotettuna 2 rkl kuumaa vettä
 
Vuoraa ensin vuoka, koska se vie aikaa. Käytä noin 9 cm x 19 cm kokoista suorakaiteen mallista vuokaa. Vuoraa vuoka foliolla ja sen jälkeen vielä leivinpaperilla. Leivinpaperin voi voidella. Unohdin tehdä tuon voitelun ja kakku irtosi aivan hyvin paperista. Reunat leikataan joka tapauksessa tasaisiksi, joten senkään puolesta asialla ei ole merkitystä.


Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan ja vatkaa kunnes valkuaisvaahto on kovaa.


Lisää valkuaisvaahtoon keltuaiset yksi kerrallaan. Vatkaa koko ajan sähkövatkaimen keskinopeudella. Vatkaa vielä minuutin verran viimeisen keltuaisen lisäämisen jälkeen.


Sekoita taikinaan siivilöidyt jauhot. Lisää sen jälkeen taikinaan kuumaan veteen liuotettu hunaja. Sekoita.

Siivilöi taikina. Erottele 120 g taikinaa erilliseen kulhoon. Lisää tähän taikinaan siivilän läpi kuumaan veteen sekoitettu matcha-tee. Sekoita tasaiseksi.



Lusikoi keskelle vuokaa neljä ruokalusikallista vaaleaa taikinaa. Lusikoi sen jälkeen vaalean taikinan päälle keskikohtaan lusikallinen matcha-taikinaa. Lisää taikinaa aina keskelle, se tasoittuu itsekseen vuokaan. Jatka näin kunnes kaikki taikina on lusikoitu vuokaan. Ravista vuokaa varovasti, jotta taikina tasoittuu.


Vedä pitkällä puutikulla taikinaan hämähäkinverkkokuvio. Pyyhkäise tikku talouspaperiin jokaisen vedon jälkeen.


Paista kakkua 160 asteisessa uunissa noin 55 minuuttia. Kokeile kypsyys puutikulla.

Ota vuoka uunista. Pudota vuoka kakkuineen (pohja alaspäin) työtasolle noin 30 sentin korkeudesta (tällaista en ollutkaan koskaan ennen kokeillut).

Nosta kakku vuoasta. Irrota leivinpaperi ja siirrä kakku puhtaalle leivinpaperille. Pidä kakku samoin päin kuin vuoassa - yläpuoli päälle päin. Kiedo leivinpaperi kakun ympärille. Kiedo kakku leivinpapereineen kelmuun ja säilytä jääkaapissa yön yli. 


Leikkaa seuraavana päivänä kakusta reunat (ei pohjaa eikä pintaa). Leikkaa kakku muutaman sentin viipaleiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti