tiistai 2. elokuuta 2016

Ricotalla täytetyt kesäkurpitsankukat, porkkana-sitruskastike ja friteerattu kvinoa

Istutin viime kesänä ensimmäisen kerran kaksi kesäkurpitsan taimea isoon ruukkuun parvekkeelle. Ajatuksena oli käyttää niistä nimenomaan kukkia, sitten jos ne ylipäätään suostuisivat kukkimaan. No kyllähän ne kukkivat, mutta ärsyttävästi yksi kukka kerrallaan. Kun kukka ei pysy avoimena edes päivää, niin en sitten viitsinyt niitä yksitellen keräillä vaan keinohedelmöitin kukkia pumpulitupolla ja sain sitten useamman kesäkurpitsan. Tänä kesänä istutin taas kaksi kesäkurpitsaa ja keräsin molemmista talteen kesäkurpitsat viime viikolla. Sen jälkeen taimet innostuivat urakalla pukkaamaan kukkia ja eilen aamulla siellä oli peräti neljä avonaista kukkaa. Niinpä leikkelin ne kiireesti talteen ja laitoin rasiaan jääkaappiin odottelemaan (ekan loman jälkeisen) työpäivän päättymistä. Koska lähikauppa ei tosiaankaan myy ricottaa, niin aloitin tekemällä ricotan itse ja siitähän tulikin tosi hyvää. Näihin kesäkurpitsan kukkiin varastin röyhkeästi ideoita brittikokeilta. Täysin tuota en olisi kyllä edes pystynyt kopsaamaan, kun ei ollut käsillä samoja raaka-aineitakaan. En osaa arvioida miten paljon nuo kastikeet eroavat maultaan, mutta hyvää tuo oma kirpeähkö kastikekin oli. Kukkien täytteenä oleva ricotta suurustaa kastiketta lautasella. Rapea kvinoa oli hieno lisuke ja pysyi rapeana, vaikka joutui kuvauksen aikana olemaan pidemmän aikaa kastikkeessa.


Ruoka itsessään on melko helppotekoinen, mutta monen vaiheen takia hieman vaikea aikataulutettava. Kukat on syytä saada suoraan pannulta pöytään tarjolle. Jos haluaa päästä helpolla niin pelkät kukatkin ovat hyviä ja valmistuvat hujauksessa.


Kesäkurpitsankukkiin:
8 kesäkurpitsankukkaa (myös se babykesäkurpitsa mukaan)
0,5 - 1 rkl ricottaa per kukka (ricotan voi tehdä itsekin)
1 rkl tuoreita yrttejä silputtuna (esim. oreganoa, rosmariinia ja timjamia)
loraus sitruunamehua
suolaa
rosepippuria
  auringonkukkaöljyä paistamiseen

Porkkana-sitruskastikkeeseen:
2 porkkanan mehu (voi tehdä myös hienoksi raastetuista porkkanoista)
1 appelsiini
3 valkosipulinkynttä
1 sitruunan mehu
0,5 dl marsala-viiniä
nokare voita

Friteerattuun kvinoaan:
0,75 dl punaista kvinoaa (mitta keittämättömänä)
suolaa
auringonkukkaöljyä friteeraukseen

Koristeluun:
yrttien tai rucolan lehtiä


Aloita kvinoasta. Huuhtele ja keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan (noin 15 minuuttia). Siivilöi vesi pois, mausta pienellä ripauksella suolaa, anna kvinoan jäähtyä ja kuivahtaa.

Kuumenna porkkanamehu, paloiteltu appelsiini (josta on poistettu kuoret) ja murskatut valkosipulinkynnet kiehumispisteeseen. Vähennä lämpöä ja keitä 10 minuuttia.

(Vaihtoehtoisesti porkkanamehun sijaan voi käyttää niin hienoksi raastettua porkkanaa, että siitä irtoaa jo raastamisvaiheessa nestettä. Tähän kannattaa lisätä myös pieni loraus vettä. Keitä tätä versiota noin 15 minuuttia.)

Poista kesäkurpitsoista emi varovasti niin, että kukka ei hajoa tai irtoa. Täytä kukka ricottaseoksella ja painele terälehdet vähän tiiviimmin kiinni ricottaan. Jätä kukat odottamaan hetkeksi. 

Kun kastikepohja on kiehunut 10 (tai 15 minuuttia), siivilöi se. Huutele kattila ja kaada siivilöity neste takaisin kattilaan. Lisää marsala-viini ja sitruunamehua maun mukaan (käytin koko sitruunan mehun) ja keitä kokoon kunnes kastike paksuuntuu hieman. Siirrä kattila pois levyltä ja sekoita mukaan nokare voita. Voita ei kannata käyttää kovin paljoa tai maku kärsii.

Kuumenna ohuehko kerros auringonkukkaöljyä pienessä kattilassa tai pienellä valurautapannulla. Kun öljy on 180-asteista, lisää hyvin valutettu kvinoa öljyyn. Friteeraa kvinoaa 3 - 5 minuuttia, kunnes se on rapeaa. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle kuivahtamaan ja jäähtymään.

Tässä vaiheessa kastikkeen voi jo annostella kuumennetuille lautasille.

Kukat kannattaa paistaa kahdessa erässä. Kuumenna hieman auringonkukkaöljyä paistinpannulla. Laita täytetyt kesäkurpitsankukat pannulle. Paista kukkiin nopeasti hieman ruskea pinta. Käännä varovasti. Nosta kukat varovasti lautasille (1 tai 2 kukkaa per syöjä) kastikkeen päälle.

Ripottele lautasille rapeaksi friteerattua kvinoaa. Lisää lautasille kukan lehdeksi jonkin yrtin tai rucolan lehti. Käytin omissa annoksissani persiljan ja punaisen basilikan lehtiä.


2 kommenttia:

  1. Tämä on ihan uusi juttu mulle, nimittäin täytetyt kurpitsankukat! Vaikuttaa kyllä tosi hyviltä ja näyttää ihanilta, nam :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään ollut ennen edes maistanut. Vähän vaikea päästä kokeilemaan, kun noita kukkia ei oikein saa hankittua kuin kasvattamalla itse tai tuttujen kasvimailta.

      Poista