perjantai 19. elokuuta 2016

Aasialaiset katkarapupyörykät ja chilinen dippi

Moni viettää pizzaperjantaina, mutta välillä voisi kokeilla pyörykkäperjantaita - omatekoisia pyöryköitä lihasta, kanasta, kalasta tai katkaravuista. Katkarapupyörykät ovat helppotekoisia, joskaan ne eivät pysy kasassa ihan yhtä hyvin kuin liha- tai kalapyörykät. Tai ehkä olisi pitänyt laittaa mukaan toinen muna. Näissä maistuvat tyypilliset aasialaiset mausteet - inkivääri, lime, korianteri ja kalakastike. Jos intoa piisaa, voi dippiin tulevan chilikastikkeen tehdä itse.


Pyöryköihin:
n. 400 g kuorittuja (sulatettuja) katkarapuja
viipale vaaleaa leipää
2 limen kuoret raasteena (ja mehut säästetään dippiin)
peukalon kokoinen pala inkivääriä
1 rkl thaikalakastiketta
3 kevätsipulinvartta 
ruukku korianteria (osa dippiin)
1 kananmuna


Dippiin:
2 limen mehu
2 rkl thaikalakastiketta
3 rkl makeaa chilikastiketta (valmiina kaupasta tai tee ite)
hieman tuoretta korianteria
1 kevätsipulinvarsi

Paistamiseen:
auringonkukkaöljyä

Tarjoiluun:
1 ruukku villirucolaa


Jos käytät pakastekatkarapuja, sulata ne ja purista ylimääräinen neste pois. Hienonna leivänpala muruiksi. Raasta kahden limen kuori. Kuori inkivääri ja leikkaa hieman pienemmiksi paloiksi. Pätki kevätsipulinvarret hieman lyhyemmiksi.

Säästä korianterista pieni osa dippikastikkeeseen. Laita 3/4 katkaravuista, leivänmurut, limenkuoriraaste, inkivääri, kevätsipulinvarret, korianteri, kalakastike ja haarukalla rikottu muna yleiskoneeseen ja pyöräytä tasaiseksi massaksi.

Hienonna 1/4 katkaravuista veitsellä melko hienoksi, sekoita nämäkin katkaravut taikinaan.


Muotoile taikinasta noin 12 pyörykkää. Pyöryköitä voi litistää hiukan, jolloin ne on helpompi paistaa. Laita pyörykät lautaselle ja jääkaappiin viilentymään noin vartiksi.

Tee sillä välin dippi. Mittaa astiaan kalakastike ja chilikastike. Lisää kahden limen mehu ja sekoita. Hienonna korianteri ja leikkaa kevätsipulinvarsi ohuiksi renkaiksi. Lisää korianteri ja sipuli dippiin. Sekoita.

Asettele tarjoiluastiaan ruukullinen villirucolaa.

Laita lautaselle muutama arkki talouspaperia. Kuumenna kattilassa, padassa tai syvällä paistinpannulla sentin verran auringonkukkaöljyä. Laita katkarapupyöryköitä lusikalla varovasti kuumaan öljyyn. Jätä vähintään puolet pannun pinta-alasta tyhjäksi. Pyörykät hajoavat helposti, niitä on helpompi käsitellä, kun pannussa on enemmän tilaa. Paista pyörykät kullanruskeiksi (n. 3 - 4 minuuttia per puoli) ensin toiselta puolelta. Käännä pyörykät varovasti lusikalla. Kun ovat paistuneet myös toiselta puolelta, ne pysyvät jo hyvin kasassa.

Nosta valmiit pyörykät talouspaperin päälle valumaan. Paista kaikki pyörykät ja asettele ne rucolapedille tarjoiluastiaan. Tarjoile dippikastikkeen kanssa.


Ohje: delicious. magazine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti