keskiviikko 10. elokuuta 2016

Helpot pienet pesto-tomaattipiiraat

Kaappiin oli taas kertynyt useampi rasia kirsikkatomaatteja. Niitä tulee napattua mukaan kaupasta lähes joka kerralla ja aina ei muista, että niitä on jäänyt kaapin pohjalle pyörimään. Eipä silti, olen ihastunut yhteen kalaruokaan, johon tulee kirsikkatomaatteja, joten saan niitä kulutettua lisää huomenna. Tämä ohje on helppotekoinen - silloinkin, jos peston pyöräyttää itse - ja tokihan se kannattaa tehdä itse, koska itsetehtynä se vaan on niin paljon parempaa kuin valmiina ostettu. Laitoin alimmaksi käyttämäni pesto-ohjeen. Tein peston näppituntumalla, joten ohjeen määrät eivät ole ihan tarkkoja.


Tomaateista tulee uunissa paahtuessaan hieman makeita. Makeutta taittaa hieman pippurinen vesikrassi, mutta sitä ei kovin usein kaupoissa näe. Nuorissa retiisinlehdissä on samaa makua, joten jos niitä kasvaa kasvimaalla, voi napsia muutaman valmiiden piiraiden päälle. Retiisinversoja voi löytyä kaupastakin. Maustekrassikin on hyvä vaihtoehto ja sen idättäminen ei vie montaa päivää.


Valmiiden piiraiden päälle voi halutessaan ripotella suolahiutaleita ja vastajauhettua mustapippuria ainakin, jos vesikrassia, retiisinlehtiä tai maustekrassia ei ole tarjolla. Koristeluun voi tällöin käyttää muutaman basilikanlehden.

iso voitaikinalevy (500 - 600 g)
 jauhoja kaulintaan
muna voiteluun
1 rasia suurehkoja kirsikkatomaatteja tai muutama pienehkö tomaatti
2 - 3 rkl pestoa
(suolahiutaleita)
(vastajauhettua mustapippuria)
1 ruukku vesikrassia (tai muutama nuori retiisinlehti tai maustekrassia)

Voitaikinan painolla ei ole suurta merkitystä, sitä voi olla 500 - 600 g. Ainoa kaupassa ollut iso lehtitaikinalevy painoi 600 g, joten ostin sen. Yhtä hyvin voi käyttää pienempiä levyjä. Niistä voi tehdä yhden ison tai 2 pienempää suorakulmaista piirasta per levy. Tietysti voi tehdä pyöreitäkin, mutta muottien tulee olla pienempiä kuin isosta levystä tehtäessä.


Valitse kaksi pyöreää muottia, joista toinen on halkaisijaltaan toista pienempi. Käytin näissä muottia, joka oli halkaisijaltaan noin 12 cm. Toinen oli sen verran pienempi, että piiraiden reunaan jäi reilun
sentin kehä. Näillä piiraita sai 6 kpl, olisi todennäköisesti saanut 2 enemmän, jos olisin viitsinyt kaulia muottien väliin jääneet palat vielä kertaalleen.

Ripottele työtasolle hieman jauhoja. Kauli taikinalevyä hieman ohuemmaksi. Mittaa  käyttämäsi muotin koon mukaan milloin levy on sopivan kokoinen. Leikkaa piiraspohjat levystä isommalla muotilla. Siirrä piiraspohjat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Paina pienemmällä muotilla syvänne keskelle piiraspohjia siten, että reuna pysyy kuitenkin kiinni piiraspohjassa. Painele haarukalla reikiä piiraspohjiin niiden reunoja lukuunottamatta. Tällä tavoin reuna nousee, mutta piiraan keskusta ei.


Viipaloi kirsikkatomaatit (kolme viipaletta per tomaatti, käytin siis pyöreitä kirsikkatomaatteja enkä kuvissa näkyviä pitkulaisia luumukirsikkatomaatteja). Kirsikkatomaattien sijaan voi käyttää pienehköjä tomaatteja. Jos käytät tomaatteja, leikkaa viipaleista hieman ohuempia, jotta ne saa levitettyä piiraiden päälle hieman limittäin.


Riko munan rakenne kulhossa. Voitele piiraiden reunat. Levitä piiraiden keskustaan pestoa. Asettele peston päälle tomaattiviipaleet. Jos käytät isompia tomaatteja, asettele viipaleet piiraiden päälle hieman limittäin.

Paista piiraita 225-asteisessa uunissa noin 20 - 25 minuuttia, kunnes piiraiden reunat ovat kauniin kullanruskeat.


Itsetehty pesto:
Jos haluat tehdä peston itse, käytä vaikka tätä ohjetta. Määrä on paljon isompi kuin mitä piiraisiin tarvitaan, mutta lopun voi tarjoilla pastakastikkeena.

1 ruukku basilikaa
n. 0,5 dl kevyesti paahdettuja pinjansiemeniä
n. 1 dl raastettua parmesania
1 valkosipulinkynsi
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
oliiviöljyä

Paahda pinjansiemeniä hetki kuivalla pannulla. Laita basilika, pinjansiemenet ja valkosipulinkynsi tehosekoittimeen, lorauta mukaan hieman oliiviöljyä. Pyöräytä tasaiseksi. Lisää sitten raastettu parmesan ja hieman lisää oliiviöljyä.  Pyöräytä tasaiseksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla, lisää tarvittaessa oliiviöljyä. Parmesaniakin voi lisätä, jos siltä tuntuu.

Piiraiden ohje: Great British Chefs

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti