sunnuntai 7. elokuuta 2016

Pehmeät lohitacot ja kiivisalsa

On se kummallista miten erilaisilta itsetehdyt tortillakuoret maistuvat, vaikka niissä ei ole kuin jauhoja, vettä ja suolaa. Siitä on vuosia aikaa, kun viimeksi tein niitä itse ja kun nyt taas totesin miten helppoa se on, niin teen niitä varmaan tulevaisuudessakin useammin itse. Valmiita on kuitenkin helppo käyttää, joten jos noita ei viitsi alkaa itse vääntämään, voi kaupasta ostaa niitä pienempiä tortillakuoria. Jamie Oliver kokkaili näitä kalatacoja jossain niistä lukuisista kokkausohjelmistaan ja itseäni kiinnosti kokeilla tuota kiivisalsaa. Ohje on alunperin vaalealle kalalle, mutta kokkailin kuhaa aikaisemmin samalla viikolla, joten päätin sen vuoksi käyttää välillä lohta.


1,5 dl vehnäjauhoja
0,6 dl vettä
ripaus suolaa

2 kiiviä
3 pienehköä nippusipulia
ruukku korianteria
2 limeä (toinen tarjoiluun)
1 jalapeno tai vihreä chili (haluttaessa toinen tarjoiluun)
muutama tippa chipotle tabascoa
1/4 pienestä punakaalista
1 rkl punaviinietikkaa
puolen appelsiinin mehu
1 keltainen tai punainen paprika tai puolikas molempia
2 annospalaa lohta tai muuta kalaa nahattomana
oliiviöljyä
suolaa
valkopippuria tai mustapippuria
 2 rkl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia tarjoiluun


Sekoita vehnäjauhot, vesi ja pieni ripaus suolaa. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Taikinan tulee olla pehmeää, sellaista joka aavistuksen verran takertuu sormiin, mutta irtoaa silti hyvin. Anna taikinan levätä.


Kuori kiivit ja pilko ne pienemmiksi. Pätki 2 nippusipulin varret. Poista jalapenosta kanta ja siemenet. (Näitä aineksia voi paahtaa kuivalla pannulla parin minuutin ajan keskilämmöllä, mutta salsasta tulee hyvää ilman tätä vaihettakin. Jos paahdat pannulla, halkaise kiivit, älä pilko pienemmiksi.)


Purista toisesta limestä mehu. Jätä korianterista pieni osa punakaalin mausteeksi. Laita kiivit, 2 nippusipulin varret, jalapeno, korianteri varsineen ja muutama tippa chipotle tabascoa tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla, lisää tarvittaessa chipotle tabascoa.

Suikaloi punakaalin pala mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi mielellään mandoliinilla, juustohöylälläkin onnistuu. Laita suikaleet kulhoon, purista sekaan puolen appelsiinin mehu ja mausta punaviinietikalla. Korianterin lehdet voi silputa tai lisätä kokonaisena punakaalin sekaan. Mausta halutessasi suolalla.


Jaa tacotaikina kahteen osaan. Pyöritä palat palloiksi ja kauli ohuiksi pyöreiksi tacokuoriksi. Paista kuivalla, kuumalla valurautapannulla minuutin verran molemmilta puolilta. Käännä, kun taikina alkaa kuplia. Laita kuoret puhtaan astiapyyhkeen väliin odottelemaan. Kuoret voi paistaa samanaikaisesti kalan kanssa toisella pannulla, jolloin valmistuvat yhtä aikaa.

Kuutioi paprika, viipaloi 3 nippusipulia ja yhden varret, leikkaa kala reiluiksi paloiksi. Mausta kalanpalat suolalla ja pippurilla.

Lorauta pannulle hieman oliiviöljyä. Lisää pannulle paprika ja sipulit. Sekoittele noin viiden minuutin ajan. Mausta pienellä ripauksella suolaa ja pippuria. Siirrä kasvikset lautaselle odottelemaan.


Lisää pannulle tarvittaessa lisää oliiviöljyä. Laita kalapalat pannulle. Anna paistua noin 2 - 3 minuuttia toiselta puolelta ja sen jälkeen 1 - 2 minuuttia toiselta puolelta. Älä liikuttele paloja paistamisen aikana. Paistoaika riippuu kalapalojen vahvuudesta. Lisää kasvikset pannulle. Anna lämmetä hetken verran.


Kokoa annokset kuorista, punakaalista ja kala-kasviseoksesta. Lisää annoksille ruokalusikallinen jogurttia. Tarjoile kiivisalsan ja limelohkojen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti