maanantai 22. elokuuta 2016

Sekoita ja paista - herkullinen kookospiiras vaiko sittenkin pannari?

Donna Hayn mukaan kyseessä on pie elikkä piiras (tai kaipa se pie voidaan kääntää myös paistokseksi), mutta minä ehkä sanoisin tätä enemmän vanukkaan ja pannukakun välimuodoksi. Rakenteesta tulee nimittäin ensimmäiseksi mieleen mannapuurosta tehty Ahvenanmaan pannukakku - erittäin makea aussiversio siitä. Siksi tämä sopiikin mielestäni paremmin jälkiruoaksi kuin kahvipöytään. Ohje on naurettavan helppo - pitää vain mitata, sulattaa ja sekoittaa ja kuten Donna Hay lupaa, tätä on mahdotonta saada epäonnistumaan. Piiraspannarissa maistuu hienosti kookos ja vanilja, sitruunaa ei juurikaan huomaa, vaikka se on erikseen ja ekana mainittu tuossa alkuperäisen ohjeen nimessäkin. Laitoin sitä vieläpä enemmän kuin ohjeessa.
Ja kuten jo sanoinkin, tämä on hyvin makeaa. Normaalisti pidän raikkaammista leivonnaisista/jälkkäreistä, mutta täytyy sanoa, että makeudestaan huolimatta tämä maistui tosi hyvälle. Juuri makeuden vuoksi tämä vaatii lisukkeeksi jotain raikasta - vadelmat ja mustikat olivat oikein hyviä ja onneksi vadelmat sattuivat vielä olemaan normaalia happamampia. Viinimarjat voisivat olla hyvä vaihtoehto.


Ja vielä sellainen huomio, että tätähän ei ole tarkoitus kipata pois vuoasta. Minä otin riskin sen takia, että onnistuin hajottamaan ainokaisen kunnollisen piirakkavuokani kesällä ja käyttämäni tavallinen uunivuoka olisi näyttänyt kuvissa vähän ikävälle. Toisekseen paistoin piiraspannaria epähuomiossa 10 minuuttia liikaa, jolloin siitä todennäköisesti tuli jämäkämpi kuin tuolla normipaistoajalla - ei tosin tälläkään paistoajalla kärähtänyt yhtään. Pidin vuokaa jäähtymässä paiston jälkeen noin 15 - 20 minuuttia ja sen jälkeen irrotuskin onnistui ihan helposti. En kuitenkaan välttämättä suosittele kokeilemaan. Jos sitä haluaa yrittää, kannattaa valita irtopohjavuoka, johon laittaa ainakin pohjalle leivinpaperia.

Käytin leivonnassa grammoja, nuo dl-mitat ovat vähän epätarkempia ja otin ne aineksista punnitsemisen jälkeen. Käytin erikoishienoa sokeria.

3,75 dl maitoa
60 g (n. 1,5 dl) kookoshiutaleita
220 g (n. 2,25 dl) (erikoishienoa) sokeria
50 g (n. 1 dl) vehnäjauhoja
2 rkl sitruunamehua
1 rkl vaniljasokeria
50 g voita sulatettuna
1 kananmuna

Lisäksi:
voita vuoan voiteluun
tomusokeria
marjoja


Voitele noin litran vetoinen ja halkaisijaltaan 18 sentin piirakkavuoka ja laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen.

Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Purista noin puolikkaan sitruunan mehu. Laita maito, sulatettu voi, kookoshiutaleet, sokeri, vehnäjauhot, sitruunamehu, vaniljasokeri ja muna tehosekoittimeen ja sekoita kunnes seos on tasaista. Kaavi tarvittaessa reunoja ja sekoita uudelleen.

Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 30 - 35 minuuttia 160-asteisessa uunissa. Kokeile kypsyys tikulla.

Anna jäähtyä 15 - 30 minuuttia ennen tarjoilua. Piiraspannari on parhaimmillaan hieman lämpimänä. Siivilöi päälle tomusokeria, tarjoa lisänä raikkaita marjoja tai hedelmiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti