maanantai 29. elokuuta 2016

Arkiruokaa: härkäpapu-parsakaalipasta yhden pannun taktiikalla

Yleensä en ole laittanut pastaruokia tuon arkiruokaa-otsikon alle, vaikka mielestäni suuri osa pastaruoista sinne sopisikin. Tämän laitoin, koska paljon helpommaksi ruoanlaitto ei voi mennä ja nopeutensa vuoksi tämä sopii hyvin arkiruoaksi. Ainoa pidempi operaatio on härkäpapujen esikäsittely. Jos tästäkin haluaa päästä helpommalla, voi ihan hyvin käyttää tuoreita tai pakasteherneitä. Vihreitä papuja ei meidän lähikaupassa ollut, joten minun oli pakko jättää ne pois. Jätin kuitenkin ohjeeseen, jos sitten seuraavalla kerralla löytyisi niitäkin. Blogissa on muuten toinenkin yhden kattilan pastaohje, mutta mielestäni tämä papu-parsakaalipasta on ehdoton ykkönen.


250 g pienikokoista pastaa esim. orecchiette
200 g parsakaalin kukintoja
150 g esikäsiteltyjä härkäpapuja (korvaa halutessasi tuoreilla tai pakasteherneillä)
150 g tuoreita vihreitä papuja
1 sipuli
1 sitruunan kuoret ja mehu
2 valkosipulinkynttä
1 kasvisliemikuutio
ripaus mustapippuria
suolaa
2 rkl oliiviöljyä
7,5 dl vettä
2 dl kermaa

Tarjoiluun:
tuoretta oreganoa
parmesania


Esikäsittele härkäpavut. Poista ne paloistaan ja kiehauta minuutin verran, huuhtele kylmällä vedellä. Poista papujen vaaleampi ulkokuori.

Leikkaa parsakaalista kukinnot. Leikkaa isoimmat neljään osaan, keskikokoiset kahtia ja jätä pienet kokonaisiksi.

Leikkaa vihreistä pavuista kanta ja kärjet. Leikkaa pavut noin sentin mittaisiksi. Leikkaa sipuli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa myös valkosipuli ohuiksi viipaleiksi.

Raasta sitruunan kuori ja purista siitä mehu.


Alkuperäisen ohjeen mukaan kaikki ainekset voi laittaa samaan pannuun ja niitä keitellään vartti, mutta sillä konstilla saa kyllä kasviksista platkua mössöä. Tuli tuo testattuakin yhdellä parsakaalin kukinnolla.

Tee siis mielummin näin: Tarkista pastan keittoaika pakkauksesta. Laita pasta, sipuli, valkosipuli, sitruunan kuoret ja mehu, oliiviöljy, vesi ja kerma kattilaan. Murenna mukaan kasvisliemikuutio ja ripottele tai rouhi myllystä hieman mustapippuria. Keitä kunnes keittoaikaa on jäljellä 8 minuuttia. Lisää tällöin vihreät pavut (ei härkäpapuja).

Jatka keittämistä kunnes keittoaikaa on jäljellä 4 - 5 minuuttia. Lisää tällöin mukaan parsakaalin kukinnot ja härkäpavut. Jos käytät herneitä, tuoreille riittää kolmen minuutin keittoaika ja pakasteherneille pari minuuttia. Näillä keittoajoilla vihanneksiin jää purutuntumaa ja ne säilyttävät värinsä.


Kun pasta on kypsää, tarkista maku. Lisää tarvittaessa mustapippuria ja suolaa. Vuole päälle parmesanlastuja ja ripottele koristeeksi ja makua tuomaan tuoreita oreganon lehtiä. Oregano ei ole ruoan kannalta mitenkään oleellinen, sitä ei edes ollut alkuperäisessä ohjeessa. Yhtä hyvin voi käyttää jotain muuta yrttiä tai jättää se kokonaan pois.

Ohje: Olive magazine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti