torstai 11. elokuuta 2016

Kuhaa à la Niçoise

Saanko esitellä tän hetken lempiruokani - tadaa - välimerellistä kuhaa. Siihen on useampikin syy. Ensinnäkin tykkään sitruunoiden ja yleensäkin sitruksien hapokkaasta mausta, laittaisin sitruunamehua mieluusti joka ruokaan, jos se olisi mahdollista. Toiseksi rakastan kapriksia, mutta niitäkään ei voi ihan mihin tahansa lykätä. Kolmanneksi kuha on herkullinen kala. Neljänneksi tämä on nopea tehdä - vartissa pöytään. Viidenneksi tää on vaan niin hyvää - tein viimeksi viime viikolla ja nyt taas.


Kuvat eivät tee kuhalle oikeutta - fileitä oli kaksi, mutta toinen hajosi sen verran pahasti, että päätin olla laittamatta sitä kuviin. Toisaalta en tiedä olisiko sekin ollut parempi kuin tuo orvon näköinen file isolla pannulla. Täytyypä katsoa saisiko seuraavalla kokkauskerralla parempia kuvia.

Ai niin - tämän kanssa sopivat hienosti pikaisesti keitetyt vihreät pavut, tein niitä ekalla kokkailukerralla.

2 kuhafilettä
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
ruokaöljyä ja nokare voita paistamiseen

1,5 dl punaisia kirsikkatomaatteja
1,5 dl keltaisia kirsikkatomaatteja
1 dl kalamata-oliiveja
2 rkl kapriksia
 1 valkosipulinkynsi
2 rkl hienonnettua persiljaa
puolen sitruunan mehu ja toinen puolikas tarjoiluun

Tarjoiluun:
tuoreita vihreitä papuja
ripaus suolaa
pieni ripaus sokeria

Halkaise kirsikkatomaatit, poista oliiveista kivet. Sekoita kirsikkatomaatit, oliivit ja kaprikset keskenään. Leikkaa pavuista kannat ja kärjet.

Hienonna valkosipulinkynsi ja persilja, mutta älä sekoita niitä.

Poista kuhafileistä ruodot. Mausta fileet molemmilta puolilta suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla. 

Kuumenna kattilassa vettä ja lisää veteen ripaus suolaa ja pienempi ripaus sokeria. Kun vesi kiehuu, lisää sinne pavut ja keitä 4 - 5 minuuttia. Siivilöi sen jälkeen vesi pois.

Kuumenna isolla pannulla hieman ruokaöljyä ja nokare voita. Aseta kuhafileet pannulle (jos ovat nahallisia niin paista ne ensin nahkapuolelta). Alenna lämpöä hieman ja anna fileiden paistua 2 - 3 minuuttia koskematta niihin. Käännä kalat varoen ja paista toiselta puolelta 1 - 2 minuuttia. Siirrä fileet tarjoilulautaselle.

Tarvittaessa pannun voi tässä välissä pyyhkäistä ja lisätä pannulle sen jälkeen ruokaöljyä.

Lisää pannulle hienonnettu valkosipuli ja paista sitä puolisen minuuttia. Lisää sitten kirsikkatomaatti-oliivi-kapris-seos ja paista sekoitellen noin puoli minuuttia. Purista sitruunapuolikkaasta mehu pannulle ja lisää myös hienonnettu persilja. Sekoita kunnolla ja paista vielä puolisen minuuttia kunnes tomaatit hieman pehmenevät ja niistä irtoaa nestettä. Lusikoi valmis seos kastikkeeksi kalafileiden päälle. 

Tarjoile lisänä sitruunaviipaleita tai -lohkoja ja vihreitä papuja.


Ohje: Food52

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti