sunnuntai 21. elokuuta 2016

Sienistruudeli

Somessa on jaettu kuvia mielettömistä sienisaaliista, mutta meillä tuossa lähimetsässä satokausi alkoi paljon myöhemmin kuin muualla. Täällä ei ole hirveästi satanut koko kesänä ja kallioinen metsä ei kovin kosteana ole pysynyt. Nyt sieltä kuitenkin löytyi poikkeuksellisen paljon kanttarelleja ja hieman normaalia enemmän mustia torvisieniä. Ensimmäistäkään suppilovahveroa ei näkynyt missään, vaikka niitäkin muualla näyttää jo löytyvän. Koitin kovasti miettiä mihin sienet käyttäisin, mutta tyypilliset kastikkeet, piirakat, keitot ja risotot on jo niin moneen kertaan tehty, että nyt halusin jotain muuta. Yritin etsiä netistä vaikka mitä, mutta koska mitään järkevää en löytänyt, päätin tehdä sienistruudelin. Tuon koristeluidean kyllä löysin netistä, mutta se oli toisenlaisen ohjeen yhteydessä. Laitan siihen linkin myöhemmin, koska tein ylimääräisestä taikinasta ko. ohjeen mukaan muutakin naposteltavaa. Harmillista kyllä, taikina halkeili paistuessaan sen verran, että koristelu ei onnistunut täysin. Livenä se oli kuitenkin vähän nätimpi kuin kuvassa.


Sienistruudelista tuli oikein hyvä ja sitä on helppo muunnella. Sekaan voisi laittaa vaikka pekonia tai murennettua vuohenjuustoa. Saksanpähkinöitä ei kannata laittaa liikaa, jotta niiden maku ei tule liikaa esiin. Yrttinä kannattaa ehdottomasti kokeilla tilliä, jota en ainakaan itse kovin usein käytä sienten kanssa.


1 l mustia torvisieniä, kantarelleja tai suppilovahveroita
1 sipuli
1 dl yrttejä (tilliä, persiljaa, timjamia) hiennonnettuna
suolaa
mustapippuria
ruokaöljyä ja nokare voita paistamiseen
1 dl saksanpähkinöitä karkeaksi rouhittuina

5 arkkia filotaikinaa
voisulaa
(muutama lehti lehtipersiljaa)

Kuumenna uuni 200 asteeseen.


Hienonna sienet ja haihduta niistä neste kuumalla ja kuivalla paistinpannulla. Siirrä sienet lautaselle odottamaan.


Hienonna sipuli. Kuumenna paistinpannulla ruokaöljyä ja nokare voita. Kuullota sipuli pannulla. Alenna lämpöä ja anna sipulin karamellisoitua noin 20 minuuttia välillä sekoitellen. Sipuliin voi lisätä loppuvaiheessa hyvin pienen ripauksen sokeria. Anna sokerin sulaa pannulla.

Lisää sienet pannulle, kuumenna. Lisää lopuksi yrtit ja sekoita. Mausta suolalla ja mustapippurilla.


Levitä työtasolle arkki leivinpaperia. Nosta sen päälle yksi arkki filotaikinaa. Voitele arkki voisulalla. Jos haluat koristella struudelin, lisää arkin yläreunaan lehtipersiljan lehtiä yläpuoli taikinaa vasten. Jätä kuitenkin yläreunaan reilu pari senttiä tyhjää.

Nosta arkin päälle toinen arkki filotaikinaa. Voitele voisulalla ja jatka kunnes kaikki arkit on levitetty. Päällimmäistä arkkia ei tarvitse voidella.


Levitä sieniseos filotaikinalevylle, jätä yläreunasta persiljanlehtien levyinen alue ja sivuilta pari kolme senttiä tyhjäksi. Ripottele sieniseoksen päälle rouhitut saksanpähkinät. Käännä sivuilta tyhjäksi jätetyt reunat sieniseoksen päälle. Kääri struudeli tiiviille rullalle kuten kääretorttu. Voit käyttää apuna leivinpaperia.

Voitele struudelin pinta voisulalla. Nosta leivinpaperi ja struudeli uunipellille. Paista 200-asteisessa uunissa 20 - 25 minuuttia kunnes pinta on saanut väriä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti