maanantai 23. tammikuuta 2012

Juustoinen ja yrttinen siemenleipä

Kesällä kokeilin vuoassa paistettua yrttistä juustoleipää, jossa oli reilusti pellavansiemeniä. Leipä onnistui hyvin, sisus oli pehmeää ja kuori mukavan rapsakka. Parasta on, että leipä ei kaipaa mitään päällyisteitä. Maistuu erityisen hyvälle raikkaan salaatin seurana.


5 dl vettä, maitoa tai piimää
30 g tuoretta hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
runsas 1 dl siemeniä (mikä tahansa käy: auringonkukka, pellava, seesami)
10 - 12 dl hiivaleipäjauhoja
0,5 dl sulatettua voita tai öljyä

Itselläni ei ollut hiivaleipäjauhoja, joten käytin 2 dl spelttihiutaleita ja loput vehnäjauhoja. Siemeninä käytin vain pellavaa, koska sitä sattui olemaan kaapissa ja nesteenä käytin vettä, jolla saa aikaan myös parhaan pullan.

Täyte:
Sekoita keskenään (käsin tai sähkövatkaimella) 100 g pehmeää voita ja noin 150 g juustoa (chevreä, murennettua auraa tai raastettua kermajuustoa). Lisää mukaan n. 1 dl tuoretta yrttisilppua (esim. persilja, basilika, ruohosipuli).

1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, nesteen pitää olla hieman kuumempaa. Liuota tuore hiiva nesteeseen (sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ennen nesteeseen lisäämistä).
2. Sekoita seokseen suola, siirappi, siemenet ja osa jauhoista.
3. Lisää taikinaan hyvin alustaen sen verran jauhoja, että taikinasta on pehmeää ja kimmoisaa. Lisää rasva alustamisen loppuvaiheessa.
4. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa.


5. Kumoa taikina leivinpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois.


6. Kauli taikina jauhotetulla leivinpöydällä noin 25 cm x 40 cm levyksi. Levitä päälle juusto-voi-yrttiseos.


7. Kääri levy rullalle pitkältä sivulta aloittaen.
8. Jaa taikina 12 palaan ja aseta leivinpaperilla peitettyyn uunivuokaan. Jätä viipaleiden väliin noin sentin raot. Kohota kierteitä peitettyinä noin 20 minuuttia.


9. Paista 200 asteisen uunin keskiosassa noin 15 - 20 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti