sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Maa-artisokkarisottoa ja tomaattivinaigrettea

Syksyllä iskee himo ostaa kaikkia kasviksia ja juureksia. Viime syksynä kaupassa osui silmään ihania maa-artisokkia. Onneksi en juuri sillä hetkellä ajatellut miten pirullista niitä on kuoria. En ollut käyttänyt maa-artisokkia kuin kerran aiemmin, eikä ollut hajuakaan mitä niistä tekisin. Etsiskelin keitto-ohjetta netistä ja ajattelin, että olisiko sittenkin kivempaa kokeilla pyreetä. Ihan käsittämätön onni kävi, kun myöhemmin samalla viikolla postiluukusta kolahti Glorian ruoka ja viini, josta löytyi nippu maa-artisokkaohjeita. Sunnuntaina nautittiin sitten maa-artisokkaristottoa tomaattivinaigretten ja maa-artisokkasipsien kanssa. Ihanaa, aivan älyttömän hyvää, vaikka kokkaaminen veikin tolkuttomasti aikaa. Ja tuo tomaattivinaigrette on kyllä must tämän risoton kanssa.

Ohjeesta riittää noin kuudelle.


Onneksi muuten risoton kokkamisessa tarvitaan viiniä. Kokki ehtii vetää itsensä kivasti viinihuppeliin, kun viettää puoli päivää hellan vieressä maa-artisokkien kanssa hikoillen.


Ohjeet on kirjattu siinä järjestyksessä kuin itse ne tein - vinaigrettea ja risottoa kokkailin samaan aikaan.

Paahdettu maa-artisokkapyree risottoon:
1 sipuli
5 isoa maa-artisokkaa
1 rkl öljyä
1  rkl voita
1,5 -2,5 dl vettä

Hienonna sipulit. Kuori ja leikkaa maa-artisokat isoiksi paloiksi. Paahda maa-artisokka kattilassa öljyssä kauniin tummanruskeaksi - se saa paahtua reilusti. Lisää voi ja sipuli, paahda vielä minuutti. Lisää vettä niin, että kasvikset peittyvät. Hauduta kypsäksi noin 10 minuuttia. Siivilöi kasvikset liemestä ja soseuta ne sauvasekoittimella paksuksi pyreeksi. Ohenna tarvittaessa liemellä. (Eikä muuten näytä houkuttelevalle.)


Maa-artisokkasipsit
8 isoa maa-artisokkaa
n. 3 dl rypsiöljyä

Kaada paieni kattila puolilleen öljyä ja lämmitä öljy 160 asteeseen. Kuori pari maa-artisokkaa kerrallaan etteivät ne tummu. Leikka ohuiksi lastuiksi juustohöylällä. Friteeraa lastuja noin 2 minuuttia kunnes ne ovat kauniin värisiä ja rapeita. Nosta sipsit reikäkauhalla talouspaperin päälle jäähtymään.

Sipulihauduke tomaattivinaigretteen:
Huom! annoksesta tulee enemmän kuin tarvitaan, kts. vinkki lopussa.
1 sipuli
3 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
2 dl rypsiöljyä
1 laakerinlehti
1 timjaminoksa
1 dl oliiviöljyä


Hienonna sipulit. laita sipulit rypsiöljy ja timjaminoksa kattilaan. Hauduta kypsäksi keskilämmöllä, sipuli ei saa ruskistua. Siivilöi öljy ja poista timjami ja laakerinlehti. Laita sipuliseos kulhoon ja sekoita joukkoon oliiviöljy.


Tomaattivinaigrette:
1 dl sipulihauduketta
2 pientä tomaattia
2 rkl hienonnettua kevät- tai ruohosipulia
1 sitruunan kuori ja mehu
0,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria

Valmista ensin sipulihauduke. Kuutioi tomaatit ja hienonna kevät- tai ruohosipuli. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Kuumenna kaikki ainekset kattilassa. Tarjoa vinaigrette lämpimänä.

Maa-artisokkarisotto:
Risottopohja:
3 pientä sipulia
3 valkosipulinkynttä
4 rkl rypsiöljyä
3 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
n. 6 dl kasvislientä

Lisäksi:
4 rkl voita
annos maa-artisokkapyreetä
1 dl raastettua parmesaania (ei sitten mitään valmista raastetta)
1 tl suolaa
2 tl sitruunamehua

Valmista ensin maa-artisokkapyree. Tee risottopohja - hienonna ja kuullota sipuli ja valkosipuli kattilassa öljyssä pari minuuttia. Lisää riisi ja kuullota pari minuuttia kunnes riisi saa lasimaisen pinnan. Varo ruskistamasta riisiä. Lisää viini ja anna sen imeytyä riisiin.


Lisää kasvislientä 1 dl kerrallaan ja anna sen imeytyä riisiin välillä sekoitellen. Lisää uusi erä nestettä vasta kun edellinen on imeytynyt. Hauduta risotto al denteksi eli napakan kypsäksi (n. 20 minuuttia). Lisää tarvittaessa lientä.

Lisää voi ja maa-artisokkapyreetä maun mukaan. Risoton pitää olla löysää. Lisää parmesaani ja nosta kattila liedeltä. Mausta suolalla ja sitruunamehulla. Tarjoa heti.


SIPULIHAUDUKEVINKKI!!!

Sipulihauduke säilyy jääkaapissa tiiviissä astiassa noin 2 viikkoa. Se maistuu sellaisenaan yksinkertaisena pastakastikkeena, kun joukkoon hienonnetaan runsaasti tuoreita yrttejä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti