tiistai 24. tammikuuta 2012

Kuppikakkuja paholaisen tapaan

Yhden ulkomaisen nettiystävän halusin yllättää leipomalla hänelle. Maistiaisia en voinut lähettää, mutta lähetin kuvan ja linkin reseptiin, joka on peräisin australialaiselta sivustolta. Kuppikakkujen nimi on  Paholaisen kuppikakut. Tosin ne maistuivat paremminkin taivaallisille. Ystävän sijaan niitä maistelivat sitten työkaverit seuraavana päivänä töissä. Kuppikakut saavuttivat melkoisen suosion ja loppuivat kesken. Ilman jääneille kiikutin niitä seuraavana päivänäkin töihin maisteltavaksi.

Ohje on melkoisen monivaiheinen ja kuppikakkujen tekemiseen menee reippaasti aikaa, mutta maku on kaiken vaivan arvoinen. Kalorimäärää ei kukaan halua ajatella - suklaata, voita, sokeria...

Kuppikakkuihin:
140 g hyvälaatuista tummaa suklaata sulatettuna
2 kuppia jauhoja
0,5 tl suolaa
1,5 kuppia piimää
0,25 kuppia kaakaojauhetta
2,5 tl leivinjauhetta
4 isoa munaa
2 tl vaniljasokeria
120 g pehmeää suolatonta voita
360 g erikoishienoa sokeria (Siro)

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Laita suklaa, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja piimä kuumaa kestävään kulhoon. Laita kulho vesihauteeseen ja sekoittele kunnes suklaa on sulanut.
2. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri sekaisin. Vatkaa munat yksitellen joukkoon.
3. Kun taikina on kuohkeaa ja vaaleaa, vatkaa sekaan piimäseos ja jauhot. Taikinasta pitäisi tulla kevyesti vatkatun kermavaahdon kaltaista.
4. Kaada taikina muffinivuokiin. Täytä vain 1/3 kupista, koska nämä nousevat reilusti paistettaessa.
5. Paista 180 asteessa noin 15 minuuttia.

Voiteluliemi (ei pakollinen):
0,5 kuppia erikoishienoa sokeria
0,5 kuppia vettä

Kuppikakut voi halutessaan sivellä voiteluliemellä. Tämä kostuttaa kakut mukavasti ja pitää ne tuoreena muutaman päivän pidempään.
1. Keitä vettä ja sokeria niin kauan, että sokeri on liuennut veteen. Jatka keittämistä vielä 2 - 3 minuuttia.
Voitele kakut liemellä heti kun otat ne uunista.

Täyte:
1 kuppi kermaa
(ohje sanoo kermaa, jossa 45% rasvaa - sellaista ei taida täältä löytyä, joten käytin kuohukermaa)
2 tl vaniljasokeria
2 rkl erikoishienoa sokeria

Kuppikakkuja voi säilyttää 3 - 4 päivää ílmatiiviissä rasiassa. Kakut täytetään ja kuorrutetaan vasta tarjoilupäivänä. Anna kakkujen jäähtyä kunnolla ennen täytteen lisäämistä, muuten kermavaahto sulaa kuppikakun sisään.
1. Vatkaa kerma ja sokerit pehmeäksi vaahdoksi.
2. Laita kermavaahto pursotinpussiin. Käytä kapeakärkistä täyttämiseen tarkoitettua pursotinkärkeä.
3. Työnnä kärki keskelle kuppikakkua ja pursota täytettä kuppikakkuun samalla kun vedät kärkeä hitaasti ylös päin. Älä pursota täytettä liikaa.

Kuorrute:
250 g pehmeää suolatonta voita
60 g hyvälaatuista tummaa suklaata sulatettuna
3 rkl kaakaojauhetta
6 rkl maitoa
6 - 8 kuppia tomusokeria

1. Sulata suklaa vesihauteessa. Anna jäähtyä hieman.
2. Lisää suklaaseen kaakaojauhe ja maito. Sekoita tasaiseksi.
3. Vatkaa voi vaahdoksi.
4. Lisää suklaaseos voin sekaan ja lisää samalla 2 kupillista tomusokeria. Vatkaa täydellä teholla kuohkeaksi vaahdoksi.
5. Lisää loput tomusokerista kupillinen kerrallaan. Vatkaa jokaisen kupillisen jälkeen 5 minuuttia täydellä teholla.

Tässä ohjeessa on hirmuinen määrä tomusokeria. Oma vanha vatkaimeni alkoi parin kupillisen lisäämisen jälkeen kuumeta uhkaavasti, joten tyydyin vatkaamaan vain noin minuutin jokaisen kupillisen jälkeen. Ihan hyvää tuli niinkin. Supertasaisen olisi varmaan saanut tuolla yli puolen tunnin vatkaamisella.

Pursota kuorrutetta paksu kerros kuppikakkujen päälle.

Alunperin piti laittaa vain yksi vaaleanpunainen sydän koristeeksi, mutta se tuntui liian pienelle määrälle. Nyt ajattelen taas, että se olisi riittänyt hyvin. Kuorrute muuten kovettuu hyvin, joten kuppikakkuja on helppo kuljetellakin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti