sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Lohitataki

Tämän reseptin kokeilu on ollut harvinaisen hankalaa. Lohta ja kurkkua ja passionhedelmiäkin on ollut aina saatavilla, mutta aina jokin oleellinen juttu on puuttunut. Kevätsipulit ovat olleet niljaisia jo kaupan hyllyssä, norilevää ei ole ollut, mangot ovat olleet raakoja - ja pahin kaikista on ollut vihanneskrassi. Sitä kun ei juurikaan kaupoista saa, joskus olen tainnut Stockmannilla nähdä. Onneksi sitä saa suhteellisen nopsasti kasvatettua - jos siemenet sattuvat itämään. Itselläni oli pari pussia kaapissa, mutta varmaan ne olivat roikkuneet siellä vuosia, kummastakaan en saanut yhtäkään siementä itämään. No nyt sitten sain haalittua kaikki ainekset kasaan ja vihanneskrassitkin kasvatettua. Onneksi sain, sillä tuo salsan tyyppinen salaatti oli ihanaa. Sitä olisi voinut lusikoida pelkästäänkin, mutta hyvää se oli lohenkin kanssa. Reseptin on laatinut Strömsön kokki Paul Svensson.


400 g lohta
1 mango
pieni kurkku
1 punainen chili
2 passionhedelmää
3 kevätsipulia (tai 3 kotimaisten kesäsipulin varret)
noin 0,75 dl vihanneskrassia
1 lime
1 arkki noria
8 rkl sesamöljyä
suolaa
mustapippuria


Poista lohifileestä nahka ja mahdolliset ruodot. Leikkaa kala suorakaiteen muotoiseksi kauniiksi palaksi. Pakasta kala.

Ota kala hyvissä ajoin pakastimesta, kun alat kokkaamaan ja anna sulaa sen verran, että siitä saa helposti leikattua mahdollisimman ohuita viipaleita. Viipaloi kalafile carpacciomaisen ohuiksi viipaleiksi.
 




Kuori kurkku ja poista siitä siemenet. Leikkaa kurkku kuutioiksi. Kuori ja kuutioi mango. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi viipaleiksi. Jos käytät kotimaisia kesäsipuleita, käytä niistä vain varret.

Poista chilistä siemenet ja silppua pieneksi.





Sekoita keskenään mango- ja kurkkukuutiot, silputtu chili, sipuli ja passionhedelmien sisus. Mausta limemehulla, suolalla ja mustapippurilla.

Paahda nori-arkkia kuivalla ja kuumalla pannulla molemmin puolin. Silppua levy lyhyiksi, ohuiksi suikaleiksi.


Asettele lautasille salaattia ja lohiviipaleita. Ripottele päälle nori-silppua.


Kuumenna sesamöljy kattilassa tulikuumaksi. Lusikoi kuumaa öljyä kalaviipaleiden päälle (pari ruokalusikallista per annos). Öljy kypsentää viipaleet kevyesti.


Leikkaa päälle vihanneskrassia.


Ps. Kala kypsyy öljyllä silkinpehmeäksi, mutta jos kevyesti kypsennetty kala ei kuullosta hyvälle, niin tuota pelkkää salsa-tyyppistä salaattia vihanneskrassilla maustettuna kannattaa kokeilla joko pelkästään tai vaikka grillatun kalan tai kanan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti