sunnuntai 11. elokuuta 2013

Lime-mustikkatorttu

Lime-mustikkatortun ohje on ollut muutama vuosi sitten Glorian ruoka ja viini -lehdessä. Tein sitä ensimmäisen kerran silloin heti kun lehti ilmestyi ja varmaan parina kesänä sen jälkeen. Raikas limen- ja mintunmakuinen torttu on toinen kesäleipomussuosikkini. Ykköspaikkaa pitää mustikkajogurttikakku, jota lienee mahdoton syrjäyttää.


Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
0,25 tl suolaa
120 g kylmää voita
2 rkl kylmää vettä
2 rkl hienonnettua tuoretta minttua

Lime-kermatäyte:
1 prk (200 g) ranskankermaa
2 dl kuohukermaa
0,5 dl tomusokeria
1 limen raastettu kuori
2 tl limemehua

Mustikkakiille:
1 l tuoreita mustikoita
1,5 dl vettä
1,5 dl multihyytelösokeria
tuoretta minttua koristeluun


Valmista ensin pohja. Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa. Kuutioi voi. Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja minttu ja sekoita nopeasti taikinaksi. Muotoile taikina palloksi ja kääri se tuorekelmuun. Siirrä taikina tunniksi jääkaappiin.

Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Nosta taikina jauhotetulle leivonta-alustalle ja kauli se pyöreäksi noin 3 mm vahvuiseksi levyksi. nosta taikina kaulimen avulla vuokaan (halkaisija 20 - 22 cm) ja painele se vuoan pohjalle ja reunoille. Siisti reunat joko kaulimen tai veitsen avulla.

Peitä taikina alumiinifoliolla. Laita folion päälle painoksi esim. kuivattuja herneitä, jotta pohja ei menetä muotoaan paistamisen aikana. Paista taikinapohjaa uunin keskitasossa noin 15 - 20 minuuttia tai kunnes pohja tuntuu kypsältä. Poista herneet ja alumiinifolio. Anna taikinan jäähtyä vuoassaan ritilän päällä.


Valmista lime-kermatäyte. Vaahdota ranskankerma sähkävatkaimella (n. 3 - 4 minuuttia). Vaahdota kuohukerma toisessa kulhossa melko kovaksi vaahdoksi. Yhdistä vaahdot ja mausta seos tomusokerilla, raastetulla limenkuorella ja -mehulla. Levitä täyte taikinapohjalle.


Ripottele mustikat täytteen päälle. Valmista kiille pakkauksen ohjeen mukaan. Lusikoi kuuma liemi varovasti mustikoiden päälle. Koristele tuoreella mintulla.


Ps. olen onnistuneesti käyttänyt jokaisella kerralla kiilteessä tavallista hyytelösokeria. Tortun päällä on ollut sen verran paljon mustikoita, että hyytelösokeri ei ole juurikaan päässyt suoraan kerma-ranskankermaseoksen kanssa tekemisiin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti