torstai 11. helmikuuta 2016

Klassikko: kanaa marsalakastikkeessa

Vaikka kastikkeet eivät ole koskaan olleet minulle "se" juttu, niin täytyy sanoa, että tässä marsalakastikkeessa on kyllä maut kohdallaan. Kaiken lisäksi kastike on helppo tehdä ja onnistuu takuulla. Alkuvalmisteluun kaikkine silppuamisineen menee jonkin aikaa, joten kokkaamiseen kannattaa varata vähän reilummin aikaa. Varsinainen kokkausaika on kuitenkin melko lyhyt. Kana marsalakastikkeessa on klassikkoruoka, minkä kyllä ymmärtää hyvin, kun maistaa tuota hienoaromista kastiketta. Pitää kai alkaa perehtyä paremmin kastikkeiden saloihin.

 
3 - 4 nahatonta kanan rintapalaa
suolaa
mustapippuria
0,5 dl vehnäjauhoja
rasia tuoreita herkkusieniä
1 valkosipulinkynsi
2 salottisipulia
4 siivua pekonia
1,5 dl marsalaviiniä
1,5 dl kanalientä
3 rkl voita
oliiviöljyä ja voita paistamiseen
persiljaa hienonnettuna

 Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Hienonna tai viipaloi salottisipulit. Viipaloi herkkusienet mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa pekoni poikittain noin sentin levyisiksi paloiksi. Riko valkosipulinkynttä hieman, mutta älä hienonna sitä.

Nuiji kananpalat leivinpaperin välissä reilun sentin vahvuisiksi. Mausta palat suolalla ja mustapippurilla. Pyöräytä kananpalat vehnäjauhossa, siten että niille jää ohut kerros jauhoa. Taputtele ylimääräinen jauho pois.

Kuumenna paistinpannulla pari teelusikallista oliiviöljyä ja pieni nokare voita. Paista kananpaloja pannulle, kunnes pinta saa kauniin kullanruskean värin (noin 3 minuuttia). Käännä ja paista kaunis pinta myös toiselle puolelle (noin 2 minuuttia). Siirrä kananpalat uunivuokaan ja laita uuniin, jotta palat pysyvät lämpiminä.

Älä huuhtele pannua vaan laita pekoni paistumaan. Paista pekoni rapeaksi ja siirrä talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois.

Pannulla pitäisi olla ruokalusikallisen verran rasvaa. Lisää sitä tarvittaessa. Laita sipulit ja valkosipulinkynsi pannulle. Kuullota sipulia pari minuuttia. Lisää pannulle myös sieniviipaleet ja paista noin 5 - 7 minuuttia, kunnes sieniviipaleista on haihtunut neste ja ne ovat saaneet väriä.

Lisää pannulle pekoni, marsalaviini ja kanaliemi. Kuumenna, kunnes kastike kiehuu voimakkaasti. Vähennä lämpöä hieman ja keitä neste kokoon, sekoittele tarvittaessa.

Kun neste on haihtunut puoleen (noin viiden minuutin kuluttua), lisää pannulle persiljasilppu. Sekoita mukaan voi ruokalusikallinen kerrallaan. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.

Ota kananpalat uunista ja laita ne pannulle. Anna kiehua parin minuutin ajan.

Nosta kananpalat tarjoilulautaselle, lusikoi päälle herkkusienisekoitus ja kastike.

Lisukkeeksi sopii esimerkiksi perunalumi ja höyrytetyt vihannekset. 


Ps. kun aloin lusikoimaan kastiketta kananpalojen päälle, tajusin unohtaneeni persiljan, mutta ainakin tuosta yllä olevasta kuvasta näkee, että sienikeon alla piileskelee kananpala. Lisäsin sitten persiljan vielä pannulla olleeseen kastikkeeseen ja lusikoin loputkin tarjolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti