sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Munkista koiraksi eli lähes aito kuuma koira

Jokainen nokialainen tietysti tietää mikä on kuuman koiran ja hot dogin ero. Ja tietysti jokainen nokialainen myös tietää, että ne aidot ja alkuperäiset kuumat koirat sai Teutorin grilliltä taksiaseman vierestä. Aikoihin ei ole tullut kuumaa koiraa syötyä - viimeksi varmaan 90-luvun loppupuolella, mutta maaliskuun lopun kuuma koira -päivänä sain päähäni, että noita voisi yrittää tehdä myös itse. Sopiva hetki olisi vappu, jolloin on perinteisesti muutenkin syytä paistaa muutama munkki, vaikka omaan vappuun kuuluvatkin munkkien sijasta tippaleivät. Niinpä tein pari kuumaan koiraan sopivaa munkkia vappuna ja keittelin lisukkeeksi koirille sopivan sinapin.

Mikä sitten tekee koirasta lähes aidon: makkaran pitää olla lenkkimakkaraa ja sekä makkaroiden että munkkien pitää olla höyrytettyjä. Grillattu makkara ei käy eikä munkkiakaan pidä mennä kuumentamaan mikrossa. Koira kaikilla mausteilla ei myöskään sisällä sipulia.


Kuva ei ole kummoinen, mutta eipä annoskaan ollut kuvauksellinen. Mutta maku - se on  perinteinen. Sinappikin maistui autenttiselle. Se on tehty Keihäsen sinappireseptillä, jonka noukin Marttojen sivulta. Tein puoli annosta ja jätin perunajauhon pois. 

Koiriin:
possumunkin kokoisia munkkeja valmiina ostettuna tai itse tehtynä
(mieluusti ilman hilloa, saavat olla kuivahtaneita)
lenkkimakkaraa (mielellään Tampereen lihajalosteen)
ketsuppia (valmista tai itse tehtyä)
sinappia (valmista tai itse tehtyä)
kurkkusalaattia (käytin amerikkalaista)


Sinappiin:
1 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl kiehautettua kermaa
0,5 rkl etikkaa

Sekoita sinappijauhe, sokeri ja kananmunat keskenään. Kiehauta kerma vaikka mikrossa ja sekoita sinappiseokseen. Kuumenna sinappi kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun sinappi pulpahtaa, nosta se sivuun levyltä. Sekoita mukaan etikka. Tarvittaessa sinappia voi ohentaa kuumalla vedellä tai kermalla.

Munkkiohjetta en tähän jaksa kirjoittaa, koska niitä löytyy läjäpäin netistä. Tärkeää on, että munkki on tarpeeksi iso - jotakuinkin possumunkin kokoinen. Ennen kohotusta palan pitäisi olla jokseenkin 10 * 5 sentin kokoinen ja sentin vahvuinen. Kohotuksen jälkeen koiramunkki paistetaan rypsiöljyssä ja sokeroidaan.

Pätki lenkkimakkara reilun mittaisiksi paloiksi. Höyrytä makkarat kuumiksi höyrykattilassa. Höyrykattilan sijaan voi käyttää isoa kannellista kattilaa ja siivilää, jonka voi virittää kattilan päälle ja asetella sitten kannen mahdollisimman tiiviisti virityksen päälle. Makkaran höyryttäminen kestää parikymmentä minuuttia. Halkaise munkit, mutta jätä ne alaosastaan kiinni. Laita makkaroiden höyrytyksen loppuvaiheessa myös munkit höyrykattilaan. Höyrytä kunnes munkkien sokeri on sulanut. Siinä menee noin viisi minuuttia.

Kokoa koirat. Laita munkin väliin ketsuppia ja sinappia ja höyrytetty makkara. Lisää päälle kurkkusalaattia.

1 kommentti:

  1. Siinä aidossa alkuperäisessä kuumassa koirassa oli omenahillomunkki, makkara ja sinappi. Ei muuta. Höyrytetty munkki, sen verran, että sokeri alkaa liueta munkin pintaan ja makkaran päät pitää leikata viistoon.

    VastaaPoista