sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Pekonilihapullat tomaatti-chipotlekastikkeessa

Näiden lihapullien teko ei onnistu ihan käden käänteessä, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.  Alkuperäisen ohjeen mukaan lihapullat tarjoillaan leivän tai valkosipulileivän kanssa, mutta ihan yhtä hyvin ne voi tarjoilla pastan tai perinteiseen suomalaiseen tapaan keitettyjen perunoiden kanssa.


Lihapulliin:
5 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
1 tl kuivattua oreganoa
400 g jauhelihaa
170 g pekonia
2 rkl hienonnettua tuoretta oreganoa (tai meiramia)
0,5 dl päivän vanhaa vaaleaa leipää muruina
1 muna
hiukan suolaa
mustapippuria

Kastikeeseen:
 1 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl tomaattisosetta
400 g tomaattimurskaa
1 tl ruskeaa sokeria
2 - 3 isoa oksaa timjamia lehdet riivittyinä
1 tl (tai maun mukaan) chipotle-chiliä jauhettuna
2 dl lihalientä

Lisäksi:
1 pallo mozzarellaa
25 g parmesanraastetta
pari oksaa tuoretta oreganoa (tai meiramia)
 (tarjoiluun lisäksi keitettyjä perunoita, pastaa tai tuoretta vaaleaa leipää)

Chipotle on savustettua chiliä. Sen voi tarvittaessa korvata kuivatulla chilillä ja ripauksella savupaprikajauhetta.


Alkuperäisessä ohjeessa pekoni on käytetty kypsentämättömänä. Minä paistoin sen rapeaksi omassa rasvassaan ja valutin talouspaperin päällä. Käytätpä raakaa tai paistettua pekonia, pilko se hieman pienemmäksi ja jauha tehosekoittimessa tai yleiskoneessa pieneksi rouheeksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna kattilassa 3 rkl oliiviöljyä. Lisää hienonnettu sipuli, valkosipuli ja kuivattu oregano. Sekoittele hieman. Paista sipuleita matalalla lämmöllä 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Kaada sipulit isoon kulhoon ja anna jäähtyä.

Mittaa tomaattisose ja balsamiviinietikka kattilaan, jossa paistoit sipulit. Lisää myös tomaattimurska, sokeri, timjami, chili ja lihaliemi. Keitä matalalla lämmöllä puolisen tuntia. Sekoita välillä.

Lisää jauheliha kulhoon sipuleiden kanssa. Lisää myös tehosekoittimessa hienonnettu pekoni, tuore oregano, leivänmurut ja muna. Vaivaa käsin sekaisin. Mausta mustapippurilla. Suolaa voi lisätä maun mukaan.

Pyörittele taikina hieman golfpalloa pienemmiksi lihapulliksi. Kuumenna pannulla 2 rkl oliiviöljyä. Paista lihapulliin kauniin ruskea pinta. Vähennä lämpöä ja paista lihapullia matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia. Kääntele välillä.

Kaada tomaattikastike uuninkestävään vuokaan. Lisää lihapullat. Ripottele päälle parmesania ja revi mozzarella paloiksi ja levitä pannulle.

Paista lihapullia 200 asteisessa uunissa 15 - 20 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä. Ota vuoka uunista ja ripottele päälle tuoreita oreganon tai meiramin lehtiä.

Tarjoile perunoiden, pastan tai tuoreen, vaalean leivän kanssa.


Ohje: delicious.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti