perjantai 8. tammikuuta 2016

Raclette uunissa

Tämä ruoka ei sovi kevyttä ja tipatonta tammikuuta viettäville, mutta on varsin hyvä pakkaspäiväruoka, joka valmistuu helposti. Ruokaan on helppo saada vaihtelua käyttämällä nakkien sijaan mausteista makkaraa tai pekonia. Perunat voisi myös paistaa, jolloin lopputulos on pyttipannumainen. Sipulien kiehauttaminen siiderissä tuo niihin kirpakanmakean maun.
Koska ruoka itsessään on tukevaa, kannattaa tarjoiluun varata jotain vihreää. Voimakasmakuinen rucola, vesikrassi ja maustekrassi sopivat hyvin.


4 keskikok kiinteää perunaa
rypsiöljyä paistamiseen
6 isoa nakkia tai ohutta (maustettua) makkaraa
4 banaanisalottisipulia viipaloituna
2 - 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
muutama oksa timjamia
2 dl kuivaa omenasiideriä
suolaa
mustapippuria
2 tl karkeaa dijon-sinappia
150 - 200 g raclettejuustoa

Tarjoiluun:
tulista silmusalaattia ja rucolaa tai vesikrassia
pieniä maustekurkkuja
 
Kokattaessa tätä ruokaa on suositeltavaa käyttää paistinpannua, jonka voi laittaa myös uuniin. Valurautapannu on paras. Jos paistinpannuasi ei voi laittaa uuniin, siirrä ruoka loppuvaiheessa pannulta uunivuokaan.

Keitä perunat kuorineen suolalla maustetussa vedessä. Kun perunat ovat kypsiä, kuori ne. Viipaloi perunat paksuiksi viipaleiksi. Sekoita perunaviipaleisiin pari teelusikallista karkeaa dijon-sinappia.
 
Kun perunat ovat kiehumassa, kuumenna paistinpannulla loraus rypsiöljyä ja paista nakit joko reiluina paloina tai kokonaisina pannulla. Siirrä nakit sivuun.


Lisää pannulle tarvittaessa hieman rypsiöljyä. Lisää sipulit pannulle ja paista 8 - 10 minuuttia koko ajan sekoitellen, kunnes sipulit pehmenevät ja saavat hieman väriä. Lisää pannulle hienonnettu valkosipuli ja muutama oksa timjamia. Säästä muutama oksa myöhemmäksi. Lisää pannulle myös siideri ja anna kiehua kunnes lähes kaikki neste on haihtunut.


Kun sipulit ovat valmiit, poista timjaminoksat, lisää pannulle nakit ja kuumenna niitä muutaman minuutin ajan. Lisää sitten pannulle myös sinapilla maustetut perunaviipaleet. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja riivi sekaan lehdet lopuista timjaminoksista. Sekoita.


Leikkaa raclettejuusto melko vahvoiksi viipaleiksi ja levitä ne ruoan päälle. Laita grillivastuksen alle uuniin ja paista kunnes juusto kuplii ja se on saanut jonkin verran väriä. Ota pannu uunista. Kirpakat salaatit ja pikkukurkut voi asetella pannulle juuston päälle tai tarjoilla erikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti