torstai 19. tammikuuta 2017

Pavlova

Blogitauko venähtikin yllättäen pidemmäksi kuin suunnittelin. Loppuvuosi pääsi vilahtamaan ohi kuin huomaamatta - töissä aika kului tiiviisti kilpailukykysopimusasioiden parissa ja illat käytin kotinurkkien kuuraamiseen, kun perusteellinen joulusiivous on tullut laiminlyötyä useampana vuonna. Tammikuussa piti kaikessa rauhassa ryhtyä remonttisuunnitelmiin ja ajatuksissa oli saada eteinen, makuuhuone ja olohuone kuntoon, mutta mikä lie kohtalo puuttui peliin ja remontti alkaakin saunasta, pesuhuoneesta ja vessasta. Ja melkoisella tulipalokiireellä, kun pesuhuoneen seinästä paljastui melkoisen ikävä rakennusvirhe.

Aloitetaan blogin ruokavuosi kaikesta kotihäslingistä huolimatta kuitenkin vähän juhlavammalla ohjeella eli pavlovalla. Banoffee-piirakka ei kauheasti ole mun makuuni, mutta päätin silti kokeilla miten banaanit, kerma ja kinuski sopivat pavlovaan. Epäilen, että noilla mauilla lopputulos olisi ollut yhtä tylsä kuin piirakassakin, mutta passionhedelmä raikasti makua sopivasti. Kinuskikastiketta en viitsinyt itse alkaa tekemään vaan käytin valmista.


5 kananmunanvalkuaista
250 g erikoishienoa sokeria (Siro)
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl maissitärkkelystä

2,5 dl kermaa vaahdoksi vatkattuna
1 tl vaniljasokeria
1 dl kinuskikastiketta
3 banaania
5 - 6 passionhedelmää


Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilmalla riittää 175 astetta).
 
Erottele kananmunista valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (noin 5 minuuttia). Jatka vatkaamista ja lisää sokeri valkuaisvaahtoon lusikallinen kerrallaan koko ajan vatkaten. Tässäkin menee aikaa noin 5 minuuttia.

Sekoita valkuaisvaahdon sekaan ruokalusikallinen valkoviinietikkaa ja ruokalusikallinen maissitärkkelystä. 

Ota ruokalautanen ja piirrä sen avulla lyijykynällä pyörylä leivinpaperille. Lusikoi valkuaisvaahto leivinpaperille pyörylän kokoiseksi keoksi. Tasoita kakun muotoiseksi. Toki valkuaisvaahdon voi muotoilla persoonallisempaankin malliin, jos siltä tuntuu.

Laske uunin lämpötila 125 asteeseen (kiertoilmauuni 110 asteeseen). Laita pavlova uuniin. Anna paistua 1,5 tuntia. Sammuta sitten uuni ja jätä pavlova uuniin, kunnes se on täysin jäähtynyt. Pavlovan kuuluu olla sisältä vaahtokarkkimaisen pehmeää eikä mitään marenkia.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se vaniljasokerilla. Leikkaa banaanit viipaleiksi hieman vinoon, jotta saat niistä soikean mallisia. Halkaise passionhedelmät ja kaavi niistä hedelmäliha.

Ota täysin jäähtynyt pavlova uunista ja siirrä se varovasti tarjoilualustalle. Lisää muut ainekset vasta hetkeä ennen tarjoilua. Lusikoi päälle kermavaahto ja asettele sen päälle banaaniviipaleet. Pirskottele päälle kinuskikastike ja lusikoi pavlovan päälle lopuksi passionhedelmien hedelmäliha.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti