sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Kukkakaalikakku lehtikaalisipseillä

Olkoon tämä sformato nyt suomalaiselta nimeltään kakku, kun koristeltuna se näyttää lähinnä suolaiselle kakulle ja on näyttävä näky ruokapöydässä. Kukkakaalikakku on täyteläisen makuinen ja maistuu sellaisenaan tai liharuoan lisukkeena. Jos kakkumainen ulkoasu tuntuu turhalle vaivannäölle, kukkakaaliseoksen voi paistaa ihan tavallisessa uunivuoassa ja tarjoilla suoraan siitä.


2 melko isoa kukkakaalia
muutama oksa salviaa
75 g voita ja hieman voiteluun
1 punasipuli (tai keltasipuli)
0,75 dl jauhoja
6 dl maitoa
1 tl sinappia
75 g parmesania raastettuna
5 munaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
noin 5 lehteä lehtikaalia
1 tl ruskeaa sokeria
punaista balsamiviinietikkaa
75 g pinjansiemeniä
0,5 tl savupaprikajauhetta
1 tl sokeria


Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilma 180 asteeseen).

Leikkaa kukkakaalista kukinnot ja halkaise isoimmat puolikkaiksi. Hienonna salvia.
Levitä kukkakaalin kukinnot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pirskottele päälle parin ruokalusikallisen verran oliiviöljyä, mausta suolalla ja mustapippurilla ja ripottele päälle hienonnettu salvia. Sekoita ja laita uuniin.

Anna kukkakaalin paahtua noin 50 minuuttia tai kunnes se tuntuu haarukalla painettaessa kypsälle ja on saanut paikoittain väriä pintaan.

Tee kastike kukkakaalin paahtuessa. Viipaloi sipuli ohuiksi suikaleiksi. Sulata voi ja ruokalusikallinen oliiviöljyä kattilassa. Älä anna ruskistua. Lisää sipulit ja anna hautua miedolla lämmöllä vartin verran kunnes sipuli saa hieman väriä. Lisää sitten jauhot ja sekoita.

Lisää maito pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Anna porista viitisen minuuttia matalalla lämmöllä. Lisää lopuksi raastettu parmesan ja sekoita. Siirrä pois levyltä. Mausta sinapilla ja mustapippurilla.  Tarkista suola. Anna jäähtyä 10 - 15 minuuttia.


Ota kukkakaali uunista ja anna jäähtyä pari minuuttia. Leikkaa kukkakaalin kukinnot hieman pienemmiksi paloiksi.

Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoka voilla.

Lisää munat kastikkeeseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää myös kukkakaali ja sekoita. Kaada seos vuokaan ja paista uunissa 40 - 50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kun tikkuun ei tartu mitään, ruoka on valmista. Se voi olla aavistuksen hötkyvää keskeltä. Ota vuoka uunista ja anna jäähtyä 10 minuuttia ennen vuoan irroittamista.

Lehtikaalisipsit voi valmistella kun kukkakaalivuoka on vielä uunissa. Irrota lehtikaalista kovat lehtiruodit ja revi lehdet sopivan kokoisiksi sipseiksi. Levitä sipsit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pirskottele päälle parin ruokalusikallisen verran oliiviöljyä, teelusikallisen verran punaista balsamiviinietikkaa ja teelusikallinen ruskeaa sokeria. Sekoita sormin, jotta ainekset sekoittuvat ja levitä sipsit tasaisesti pellille.

Paista sipsit sillä aikaa kun kukkakaalikakku vetäytyy vuoassaan. Laita sipsit uuniin ja paahda niitä 3 - 5 minuuttia kunnes ovat saaneet hieman väriä ja ovat rapeita. Ota uunista ja anna jäähtyä.

Mittaa savupaprikajauhe ja sokeri sekä pinjansiemenet kuivalle pannulle. Kuumenna kunnes sokeri alkaa sulaa. Sekoita, jotta pinjansiemenet paahtuvat kauttaaltaan. Nosta pannu levyltä kun pinjansiementen pinta on saanut väriä. Tämä tapahtuuu todella nopeasti, joten älä jätä pannua vahtimatta.

Irrota irtopohjavuoan reunus varovasti. Irrota kakku leivinpaperista veitsen tai lastan avulla. Siirrä leivinpaperin avulla tarjoilulautaselle (paistopinta ylöspäin). Siisti lautasen reunat. Levitä kakun pinnalle ja reunoille lehtikaalisipsejä ja pinjansiemeniä vasta hetki ennen tarjoilua.


Ohje: Olive magazine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti