sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Vuohenjuustovoileipäkakku (ja oliivivuokaleipä)

Vanhassa Glorian ruoka ja viini -lehdessä oli muutama mielenkiintoinen voileipäkakkuohje. Tässä on kokeilun tulos. Leipä on maustettu Kalamata-oliiveilla ja täytteenä on tahna, jossa maistuvat vuohenjuusto, aurinkokuivatut tomaatit ja rucola. Mutta ainahan jotain menee pikkuisen pieleenkin - unohdin ostaa kuorrutteen tuorejuuston ja ranskankerman, joten oma kuorrutteeni oli pikkuisen erilainen. Laitan tähän kuitenkin kuorrutteen alkuperäisen ohjeen, koska se on parempi kuin oma viritykseni.



Oliivileipä:
3 dl vettä
25 g tuoretta hiivaa
1 rkl sokeria tai hunajaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
n. 7 dl vehnäjauhoja
1 dl hienonnettuja Kalamata-oliiveja
öljyä vuoan voiteluun

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen. Lisää sokeri, suola ja noin 2 dl vehnäjauhoja. Sekoita tasaiseksi.

Vaivaa loput jauhot taikinaan käsin. Lisää öljy yhtäaikaa viimeisen jauhoerän kanssa. Vaivaa taikina sileäksi ja kimmoisaksi.

Anna taikinan levätä liinalla peitettynä noin 15 minuuttia.




Vaivaa ilma pois taikinasta. Tasoittele taikina jauhotetuin käsin  n. 1,5 litran vetoiseen voideltuun leipä- tai kakkuvuokaan.




Paista leipää 175 - 200 asteisen uunin alatasolla 30 - 40 minuuttia.




Tahna:
200 g vuohenjuustoa (chèvre)
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
150 g vuohen tuorejuustoa
150 g ranskankermaa
1 dl villirucolaa hienonnettuna
suolaa
mustapippuria


Hienonna vuohenjuusto ja aurinkokuivatut tomaatit. Yhdistä ne tuorejuuston ja ranskankerman kanssa. Lisää hienonnettu villirucola. Mausta tahna suolalla ja pippurilla.




Kuorrute:
150 g ranskankermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl yrttisilppua (esim. persiljaa, basilikaa, kirveliä)

Yhdistä ranskankerna ja tuorejuusto. Sekoita mukaan yrttisilppu.

Kostutukseen:
maitoa tai kylmää kasvislientä

Koristeeksi:
punaisia ja keltaisia kirsikkatomaatteja
Kalamata-oliiveja
villirucolaa





Voileipäkakun kokoaminen:

Valmista vuokaleipä voileipäkakkua varten jo edellisen päivänä, jotta se ehtii kuivahtaa helposti leikattavaksi.

Poista leivän kuiva kansi. Poista myös reunat, jos ne ovat kuivahtaneet. Leikkaa leipä sahateräisellä veitsellä 3 - 4 osaan leivän paksuudesta ja tiiviydestä riippuen.

Kostuta ensin alin kerros maidolla tai kylmällä kasvisliemellä lusikan tai sudin avulla. Alin kerros tarvitsee vähiten kostuketta, päällimmäistä kerrosta kostutetaan eniten.

Levitä täyte tasaisesti kerrosten väliin.




Kääri kakku kauttaaltaan kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa mielellään yön yli.





Kuorruta kakku seuraavana päivänä kauttaaltaan kuorrutteella ja koristele haluamallasi tavalla.





2 kommenttia:

  1. Vautsi, mulle ei ole tullut mieleenkään tehdä leipääkin itse!: ) kiitos siis vinkistä! Näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein ekan kerran itse leipää voileipäkakkuun muutama vuosi sitten, kun halusin pyöreän voileipäkakun. Ja toisaalta aika tylsiähän ne valmiit vuokaleivät on :)

      Poista