sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Palmusunnuntai: koftat granaattiomenahillon ja tahinin kanssa

Lueskelin urakalla Yotam Ottolenghin reseptejä pari viikkoa sitten. Niin hyviltä näyttivät ja kuulostivat, että oli pakko alkaa kokeilemaan. Tämä on ihan ensimmäinen kokeilu ja maku oli parempi kuin osasin odottaakaan. Granaattiomenaa ostaessa valitsin taas ihan väärän hedelmän. Onneksi ostin niitä kaksi, sillä toinen (ja tietysti se, jonka ensimmäiseksi halkaisin) oli hailean punakka - äärimmäisen tylsän värinen siis ja siitähän oli tietysti turha kuvitella saavansa syvänpunaista hilloa. Toinen oli napakymppi - kauniin tummanpunainen, mehukas ja raikas. Päältä molemmat olivat samanvärisiä. Sain siis loppujen lopuksi juuri sellaista hilloa kuin halusin. Granaattiomenahillo maistui todella 
 hyvälle mausteisten koftien, tahinin ja tuoreen korianterin kanssa.



Tein oikeasti pienemmän annoksen, mutta kirjaan tähän alkuperäisen ohjeen määrät.



Granaattiomenahillo:
250 g granaattiomenan siemeniä 
(eli suunnilleen 2 ison granaattiomenan siemenet)
80 g sokeria
1,5 rkl sitruunamehua
0,25 tl chilihiutaleita
pieni ripaus suolaa

Granaattiomenan siemenistä kannattaa säästää pari ruokalusikallista ja sekoittaa ne tuoreena valmiiseen hilloon.

Sekoita kaikki aineet pienessä kattilassa. 

Kuumenna kiehumispisteeseen ja keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia kunnes seos muuttuu hillomaiseksi. Anna jäähtyä. Hillon pitäisi olla hiukan juoksevaa: jos siitä tulee liian jämäkkää, lisää ruokalusikallinen (tai pari) vettä.



 Koftat

1 kg lampaan (tai naudan) jauhelihaa
3 tl juustokuminan siemeniä paahdettuna ja jauhettuna
3 tl fenkolin siemeniä paahdettuna ja jauhettuna
1 tl maustepippuria jauhettuna
pieni nippu (noin 30 g) persiljaa hienonnettuna
1 keskikokoinen sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä murskattuna
suolaa
mustapippuria
rypsiöljyä paistamiseen

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Laita jauheliha, juustokumina, fenkolin siemenet ja maustepippuri tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi (noin 10 minuuttia). Vaihtoehtoisesti taikinan voi vaivata käsin puolessa tunnissa. Tämä tekee lihasta mehukkaampaa.

Sekoita taikinaan silputtu persilja, hienonnettu sipuli ja murskattu valkosipuli. Mausta suolalla (noin 1,5 tl tai maun mukaan) ja mustapippurilla (pyöräytys tai pari myllystä). Peitä taikinakulho ja siirrä jääkaappiin noin 10 minuutiksi.

Muovaile taikinasta noin 30 päistä kapenevaa pyörykkää. 

Paista koftien pintaan kaunis väri kaikille puolille. Nosta koftat uunivuokaan tai leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista vielä 8 minuuttia. (Nuo minun koftani on kylläkin paistettu pannulla, koska en viitsinyt lämmittää uunia pienen annoksen takia.
  



Tarjoiluun:
n. 120 g tahinia
2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria

Sekoita tahini tasaiseksi purkissaan ja kaada sen jälkeen kulhoon. Vatkaa sekaan desi vettä ja pieni ripaus suolaa. Koostumuksen pitäisi muistuttaa todella paksua kermaa.

Tarjoile koftat granaattiomenahillon, tahinin ja silputun korianterin kanssa.



Hupaisaa muuten, että kuvassa voisi ihan yhtä hyvin kuvitella olevan supisuomalaisia lihapullia, kermakastiketta, puolukkahilloa ja persiljaa.

Ohje: Yotam Ottolenghi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti