perjantai 16. syyskuuta 2016

Sikurii, pekonii, murusii

Jos ruokakauppareissulla ostaa ruokalehden niiden ruokaostosten lisäksi, niin melko suurella todennäköisyydellä lehteä selatessa tulee vastaan joku äärimmäisen houkutteleva ohje, johon ei taatusti löydy aineksia kaapin perukoilta. No nyt ei käynyt niin. Delicious. magazinen punasikuri-pekoni-leivänmuru-pasta-aineet löytyivät kaapista. Melkoinen jackpot, koska punasikuria ostan äärimmäisen harvoin. Lähikaupoissa sitä ei yleensä edes ole. Eikä tuota vaaleaa leipääkään kovin usein tule ostettua. No nyt siis oli kaikki tarvittava säkällä kaapissa. Ja hyvä, että oli, sillä tätähän tosiaan kannatti kokeilla. Ruokaan tuli klassisen gremolatan ainekset: valkosipulia, sitruunankuorta ja persiljaa, vaikkakaan niitä ei tällä kerralla suoranaisesti keskenään sekoitettu. Lisäksi punasikuri ja pekoni sopivat hienosti yhteen. 
Tätä muuten voisi sanoa myös perjantaipullopastaksi, koska valkoviiniä menee ruokaan vain kaksi ruokalusikallista. Tavalla tai toisellahan se pullonloppu on tuhottava.


400 g spagettia

140 g (1 pkt) pekonia
pienehkö punasikuri
2 rkl kuivaa valkoviiniä
1 sitruunan mehu
pieni kourallinen sileälehtistä persiljaa karkeasti silputtuna

Murusiin:
2 rkl ruokaöljyä
reilu viipale vaaleaa rapeakuorista leipää
2 valkosipulinkynttä murskattuina
1 sitruunan kuori raastettuna


Laita vesi kiehumaan ja mausta se suolalla. Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan.

Leikkaa pekoniviipaleet noin kolme senttiä leveiksi paloiksi. Revi punasikuri jotakuinkin samankokoiksi paloiksi.

Leikkaa leipä pienemmiksi paloiksi ja pyöräytä ne silppurissa karkeiksi muruiksi.

Kuumenna kaksi rkl ruokaöljyä pannulla. Lisää leivänmurut pannulle ja sekoita. Paahda muruja pannulla noin 3 minuuttia kunnes ne saavat vähän väriä. Sekoita välillä. Kun leivät ovat paahtuneet, sekoita mukaan murskatut valkosipulinkynnet. Sekoita ja paista minuutin verran. Ota pannu levyltä ja sekoita mukaan raastettu sitruunankuori. Levitä murut lautaselle, jotta ne pysyvät rapeina.

Pyyhkäise pannu puhtaaksi. Paista pekonipalat rapeiksi omassa rasvassaan. Jätä pieni kourallinen punasikuria sivuun. Kun pekoni on lähes valmista, lisää isompi osa punasikurista pannulle ja sekoittele kunnes punasikuri pehmenee. Kaada pannulle kaksi rkl valkoviiniä. Sekoita niin, että kaikki maut irtoavat pannun pohjasta.

Siivilöi pasta ja lisää se pannulle. Sekoita ainekset keskenään. Sekoita mukaan myös sitruunanmehu, silputtu persilja, puolet leivänmuruista ja tuore punasikuri.

Ripottele loput leivänmurut pastan (tai pasta-annosten) päälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti