sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Brittiläinen aamiainen piirakkamuodossa

Brittiläinen aamiainen piirakkamuodossa sisältää kaikkea hyvää: pekonia, sipulia, munia, tomaattia ja cheddar-juustoa. Aikaa piirakan pyöräytykseen toki menee enemmän kuin pannulla tehtyyn aamiaiseen, mutta ainakin tällaisena rauhallisena, syksyisenä sunnuntaiaamuna siihen on aikaa. Täällä muuten oli ainakin aamulla jo kuuraa maassa ja naapuritalojen katoilla. Joku rapsutteli jäätä autonikkunoista, kun lähdettiin koiran kanssa aamukävelylle.


Minä en tehnyt piirakkaan tuota alkuperäisen ohjeen pohjaa vaan halusin käyttää vanhaa suosikkipohjaani, johon tulee perunasosejauhetta ja juustoraastetta. Tällä kerralla lisäsin siihen myös reippaasti valkosipulijauhetta.


300 g jauhoja
150 g kylmää voita
0,6 dl kylmää vettä

1 prk (70 g) tomaattisosetta

1 pkt (170 g) pekonia
4 rkl rypsiöljyä
5 punasipulia ohuina viipaleina
2 laakerinlehteä
2 rkl balsamiviinietikkaa
pieni ripaus sokeria

4 munaa
2,5 dl kermaa tai kermamaitoa

2 - 3 tomaattia viipaleina
50 - 75 g raastettua cheddaria(tai maun mukaan)
2 - 3 rkl persiljaa silputtuna

suolaa ja mustapippuria

Jos haluat käyttää samaa pohjaa kuin minä, katso ohje täältä ja lisää taikinaan myös reilu teelusikallinen valkosipulijauhetta.

Jos haluat käyttää alkuperäisen ohjeen pohjaa, jatka tästä: Nypi voi ja jauhot. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Älä vaivaa, pyöritä palloksi laita 30 minuutiksi jääkaappiin jäähtymään. Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilmauuni 175 asteeseen).


Leikkaa pekoni paloiksi ja punasipulit ohuiksi viipaleiksi. Paista pekoni rapeaksi omassa rasvassaan. Siirrä pekoni lautaselle. Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja kuumenna pannulla 4 rkl rypsiöljyä (voi paistaa sipulin pekonirasvassakin, mutta kaada osa pois, jos sitä on reilusti). Lisää sipulit ja laakerinlehdet pannulle ja paista miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Sekoittele välillä.

Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää pannulle pieni ripaus sokeria ja balsamiviinietikka. Jatka paistamista miedolla lämmöllä vielä viisi minuuttia. Siirrä pannu levyltä ja sekoita joukkoon paistettu pekoni. Mausta vastajauhetulla mustapippurilla ja tarvittaessa ripauksella suolaa.


Voitele piirakkavuoka. Kauli taikina levyksi ja nosta se vuokaan. Painele paikoilleen ja siisti reunat. Aseta leivipaperiarkki piirakkataikinan päälle ja lisää sen päälle riisiä, herneitä tai papuja. Esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia. Poista sen jälkeen riisit/herneet/pavut ja leivinpaperi, laske lämpöä noin 10 astetta ja paista vielä 10 minuuttia. (En esipaistanut lainkaan tuota pohjaa mitä käytin itse. Siitä ei tietystikään tule niin rapea, jos esipaiston jättää tekemättä, mutta hyvä kuitenkin.)

Ota esipaistettu piirakkapohja uunista ja levitä tomaattisose piirakan pohjalle. Levitä pekoni-sipuliseos pohjalle. Vatkaa munat ja kerma (tai kermamaito) kevyesti sekaisin ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada seos piirakkapohjalle.

Levitä tomaattiviipaleet piirakan päälle ja ripottele päälle persiljasilppu ja raastettu cheddar. Persiljasilppua voi jättää hieman sivuun, jolloin sitä voi ripotella tuoreenakin piirakan päälle.

Paista piirakkaa 25 - 30 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja pinta saa kauniin värin.


Ohje: delicious.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti