keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Joulukuun 9. Mausteista juomaa ja huonetuoksuja

Minä en juo lainkaan kahvia, mutta pakon edessä olen sitä joutunut välillä ottamaan. Olen töissä IT-alalla ja siksipä päässyt useasti demoamaan tuotteita asiakkaille. Useimmiten demoissa tarjoillaan kahvia ja teetä ja jotain suolaista tai makeaa vähän ajankohdasta riippuen. Nykypäivänä lähes aina tarjolla on teetä, mutta ei aina. Yleensä huomaan sen ajoissa ja pääsen perääntymään kahvitarjoilusta vetoamalla siihen, että joudun demossa puhumaan niin paljon, että samalla ei oikein voi juoda mitään ja nappaan vain lasillisen kylmää vettä. Pari kertaa on kuitenkin käynyt niin, että nurkan takana onkin ollut salakavalasti piilossa pelkkä kahvitermos. En viitsi mainita teenjuonnista, koska sitten joku lähtee pikaisesti sitä minulle hakemaan tai on nolona siitä, että ei ole moista huomioinut alun perinkään. Siispä olen kupin pohjalle ottanut pienen lirauksen kahvia ja hukuttanut senkin maitoon. En tajua miten kahvi voi tuoksua niin hyvälle, mutta maistua niin pahalle. Ihan sama minkälaisesta kahvista on kyse. Teenkään ei tarvitse aina olla samanlaista. Sitä paitsi nämä menevät myös huonetuoksuista.


0,6 l vettä
2 sitruunan mehu
pari tukevaa oksaa tuoretta rosmariinia

Silppua rosmariini ja keitä silppua vedessä noin 10 minuuttia. Siivilöi vesi. Lisää sitruunamehu, kuumenna kiehumispisteeseen ja tarjoile.

 Tai tee samoista aineksista huonetuoksu. Älä purista sitruunoista mehua, vaan leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Rosmariinitkin saavat olla oksina, hakkaa niitä hiukan veitsen hamarapuolella. Laita sitruunaviipaleet ja rosmariininoksat kattilaan ja keitä hiljaisella lämmöllä ilman kantta 10 minuuttia. Laita lämpö nollille ja jätä kattila levylle ilman kantta. Tuoksu leviää nopeasti. Tuoksuvan sekoituksen voi myös laittaa fonduepataan ja lämmittää, jolloin tuoksua irtoaa vieläkin paremmin. 


0,6 l vettä
2 appelsiinin mehu
5 neilikkaa
1 kanelitanko
pari pussia teetä tai saman verran irtoteetä

Keitä neilikoita ja kanelitankoa vedessä noin 10 minuuttia. Laita tee hautumaan kuumaan veteen kannen alle. Poista teepussit/teepallo ja lisää mukaan appelsiinimehu. Kuumenna kiehumispisteeseen ja tarjoile.

Tai tee samoista aineksista huonetuoksu. Älä käytä teetä, äläkä purista appelsiineista mehua, vaan leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Laita vesi, appelsiiniviipaleet, neilikat ja kanelitanko kattilaan ja keitä hiljaisella lämmöllä ilman kantta 10 minuuttia. Laita lämpö nollille ja jätä kattila levylle ilman kantta. Tuoksu leviää nopeasti. Tuoksuvan sekoituksen voi myös laittaa fonduepataan ja lämmittää, jolloin tuoksua irtoaa vieläkin paremmin.

 
0,6 l vettä
1 rkl raastettua inkivääriä tai tuplamäärä viipaleina
1 tähtianis/kuppi

Keitä inkivääriä vedessä vähintään 10 minuuttia. Siivilöi vesi. Tarjoile, laita koristeeksi tähtianis. Tätä en ole koskaan ajatellut huonetuoksuna, mutta toimii varmasti ihan hyvin sellaisenakin.

Ps. Erityisen voimakasta huonetuoksua saa helposti laittamalla sitrushedelmiä puolikkaina (esim. 1 appelsiini ja 1 lime) tai viipaleina 80 asteiseen uuniin. Puolikkaita voi paistella kauemmin ja niistä voi kokkauksen jälkeen puristaa mehut ja käyttää vaikka salaatinkastikkeessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti