sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Joulukuun 6. Nutellakuusi

Törmäsin netissä tähän nutellakuuseen, kun etsiskelin joulukalenteri-inspiraatioita. Pari kertaa harkitsin viitsinkö ryhtyä urakkaan, mutta ajattelin sitten kuitenkin kokeilla saanko lopputuloksesta lähellekään samanlaista. Aikaa tämän tekemiseen vierähti, mutta kuusi oli kuitenkin helpompi rakennella kuin alun perin kuvittelin. Taikinakin oli helpommin kaulittava kuin se pullataikina, jota yleensä teen. Jätin videolla mainitun sokerivesivoitelun kokonaan tekemättä, koska käytin seesaminsiemenien sijaan raesokeria enkä kaivannut kuuseen enempää kiiltoa.
Kuusessa on muuten aidon tuntua, koska nutella on yhtä tahmaista kuin pihka.
 

2,25 dl maitoa
0,75 dl sokeria
pieni ripaus suolaa
2 tl kuivahiivaa
450 g jauhoja
2 munankeltuaista (säästä valkuaiset voiteluun)
30 g pehmeää voita
(1 rkl rypsiöljyä)

noin 2/3 purkillista (1 prk 350 g) Nutellaa

Voiteluun:
2 munanvalkuaista
2 rkl maitoa

Päälle:
raesokeria

Kuumenna maito kädenlämpöistä hieman kuumemmaksi, koska kuivahiiva vaatii korkeamman lämmön kuin tuorehiiva.

Sekoita kulhossa sokeri, suola, kuivahiiva ja munankeltuaiset. Kaada sekaan lämmin maito ja sekoita. Sekoita jauhot mukaan.

Vaivaa lopuksi rasva taikinaan. Vaivaa taikinaa työtasolla noin 10 minuutin ajan. Taikina saattaa aluksi jäädä sormiin kiinni, mutta siitä tulee lopulta sileää.

Laita kulhon pohjalle noin rkl rypsiöljyä ja pyöräytä pallo siinä. Ei uskoisi, mutta se helpottaa myöhemmin myös kuusen muotoilua. Peitä kulho talouskelmulla ja laita kohoamaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Anna kohota 1 - 1,5 h kunnes taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi. Itselläni tuo ei hirveästi tunnissa kohonnut, mutta paisui kivasti lopun puolen tunnin aikana.

Lusikoi nutella mikron kestävään kulhoon ja lämmitä mikrossa noin 10 sekunnin pätkissä sen verran, että nutellasta tulee juoksevampaa ja helpommin levitettävää. Tämä vie noin 30 sekuntia.

Kun taikina on kohonnut ja nutella notkeaa, ala työstää kuusta. Katso tarvittaessa mallia videolta, johon on linkki alkutekstissä.

Nosta taikinapallo jauhotetulle työtasolle, pallo irtoaa hyvin kokonaisena. Jos näin ei käy, pyöräytä taikina palloksi. Painele hiemanmatalammaksi ja leikkaa neljään osaan lohkoiksi. Palat ovat valmiiksi kolmion muotoisia. Siirrä kolme palaa sivuun ja painele yksi paloista työpöydällä hieman ohuemmaksi kolmioksi. Kauli taikina kolmion muotoiseksi ja niin ohueksi, että siitä näkyy lähes läpi. Oma kolmioni oli korkeudeltaan ehkä noin 40 cm, mutta videolla kuusi on korkeampi ja leveämpi ja todennäköisesti siis ohuemmaksi kaulittu kuin itselläni. Nosta kaulittu levy leivinpaperin päälle.

Levitä nutellaa ohuelti (jotta se ei myöhemmin tursuile) taikinalevylle, tässä ei todellakaan kannata ahnehtia. Jätä pohjasta noin 4 - 5 senttiä paljaaksi. Levitä nutellaa kuitenkin myös alaosan keskiosaan rungoksi.

Kauli toinen pala taikinaa samoin kuin edellinen. Nosta taikina edellisen kolmion päälle ja levitä nutella samankokoiselle alueelle kuin ensimmäisellä levyllä.

Toista sama kolmannelle palalle taikinaa.

Kauli vielä neljäs levy ja nosta se edellisten päälle, mutta älä levitä sen päälle nutellaa.

Kauli kuusta kevyesti päältä, jotta taikina ja nutella painuvat tasaisesti päällekäin. Leikkaa kuusen sivujen reunat tasaisiksi terävällä veitsellä tai pizzaleikkurilla. Käytä tarvittaessa apuna viivotinta. Leikkaa alaosasta pois se osa taikinaa, jolla ei ole nutellaa, mutta älä leikkaa vahingossa ruonkoa irti. Paina kevyesti veitsellä rungosta ylöspäin kolmion muotoon apuviivat, joihin asti oksat leikataan.

Leikkaa molemmille puolille kuusta oksat reunoista apuuviivoihin asti. Tee oksista noin 1,5 sentin levyisiä, mutta mittaa ensin, että jako menee jokseenkin tasan koko kuusen pituudelta.

Siirrä kuusi leivinpaperin avulla varovasti uunipellille. Kierrä oksia pari kierrosta ympäri oksa kerrallaan, kun oksat käyvät lyhyemmiksi, niitä voi kiertää vain kerran. Latva ja runko jätetään tasaisiksi. Jätä kuusi kohoamaan lämpimään 30 - 40 minuutin ajaksi. Tarvittaessa sitä voi peitellä hieman kelmulla, mutta varo sotkemasta nutellaa.

Lämmitä uuni 180 asteiseksi.


Kun kuusi on kohonnut, sekoita valkuaisten joukkoon pari ruokalusikallista maitoa ja voitele kuusi kokonaan valkuaissekoituksella. Ripottele raesokeria kuusenoksien kärkiin ja rungon reunoille.

Paista kuusta uunissa noin 15 minuutin ajan tai kunnes se saa kauniin vaaleanruskean värin. Varo polttamasta. Kun otat kuusen uunista, anna sen jäähtyä rauhassa ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Wau!!! Aivan uusi idea. Tän nappaan ens su pikkujouluihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kuusi on kyllä kiva pikkujoulutarjottava ja siitä riittää monelle.

      Poista