sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Joulukuun 20. Porkkanamarmeladi ja rapeat sämpylät

Oli pakko alkaa tehdä itse leipää, kun en viitsinyt lähteä kauppaan. Muistin nähneeni näiden sämpylöiden ohjeen Soppa365-sivustolla ja kävin sen sieltä katsomassa. Tein kuitenkin vain reilun puoli annosta taikinaa ja korvasin maidon turkkilaisella jogurtilla. Sämpylöistä tuli juuri sellaisia mitä luvattiin - hieman sitkeitä ja rapeakuorisia. Sämpylöille halusin kaveriksi porkkanamarmeladia. Edit: Lisättäköön vielä, että marmeladi on aika kirpakkaa, miedompaa siitä saa käyttämällä 2 sitruunan ja 1 appelsiinin sijaan 2 appelsiinia ja 1 sitruunan.


Sämpylöihin:
2,5 dl vettä
1 dl turkkilaista jogurttia
15 g tuorehiivaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
n. 7 - 8 dl jauhoja
n. 1 dl jauhoja leipomiseen

Sekoita vesi ja turkkilainen jogurtti ja kuumenna kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva nesteeseen. Lisää juokseva hunaja ja suola. Sekoita mukaan jauhot.

Taikina tarttui aika reippaasti sormiin ja vaivasin sitä vain hetken aikaa. Lopputuloksen pitäisi olla sellainen, että taikina juuri ja juuri irtoaa kulhosta ja sormista.

Peitä taikina ja anna kohota 1 - 1,5 tunnin ajan.

Kun taikina on kohonnut, ripottele työtasolle reilu puoli desiä jauhoja. Kaada taikina varovasti tasolle. Sitä ei pidä vaivata lainkaan ja taikinassa pitäisi saada säilytettyä hiivan muodostamat kuplat. Ripottele taikinan päälle jauhoja.

Leikkaa taikinasta 4 - 5 leveähköä nauhaa ja leikkaa ne vielä kolmeen osaan. Näistä ei ole tarkoituskaan saada samannäköisiä, mutta paistamisen kannalta niiden pitäisi olla samankokoisia.

Nostele sämpylät varovasti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Laita sämpylät uuniin ja paista 240-asteisessa uunissa 15 - 20 minuuttia.


Porkkanamarmeladiin:
4 isoa porkkanaa karkeana raasteena
1 appelsiinin mehu
1 greipin mehu
2 sitruunan mehu

2 dl hillosokeri

Purista appelsiinista, greipistä ja sitruunoista mehu. Jätä reilu puoli desiä mehusta sivuun ja kuumenna loput kattilassa. Lisää porkkanaraaste ja keitä raaste pehmeäksi (noin 15 minuuttia).

Lisää hillosokeri ja loput mehusta. Keitä 15 minuuttia.

Kaada valmis porkkanamarmeladi steriloituun lasipurkkiin ja sulje kansi.

Tarjoile porkkanamarmeladi sämpylöiden ja voin kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti