sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Joulukuun 13. Juures- ja lehtikaaligratiini

Minulle eivät jouluruoat ole oikein koskaan maistuneet. Lapsena söin vain perunalaatikkoa, palapaistia ja säilykeherneitä. Sittemmin myös lanttulaatikko on päässyt joulusuosikkien joukkoon ja tietysti myös lämminsavustettu lohi. Porkkanalaatikkokin sopii mainiosti. Koska nuo perinteiset laatikot maistuvat minulle, en varmastikaan tekisi tätä gratiinia jouluksi, mutta jos joku ei laatikoista piittaa, tämä muskotille maistuva gratiini olisi hyvä vaihtoehto joulupöytään. Uunista tulviva tuoksukin on hyvin jouluinen.

 
oliiviöljyä
voita
1 iso sipuli
pienehkö lanttu
2 - 3 isoa perunaa
3 porkkanaa
3 isoa lehtikaalin lehteä
2 dl kermaa
1 dl maitoa
suolaa
mustapippuria
laakerinlehti
vastaraastettua muskottipähkinää

Hienonna sipuli ja riivi lehtikaalista paksut lehtiruodit pois. Hienonna lehtikaali ohuiksi suikaleiksi. Voitele uunivuoka. Laakea, mutta tarpeeksi korkealaitainen vuoka on paras vaihtoehto.

Kuori lanttu, perunat ja porkkanat ja leikkaa ne vähän ranskalaisia vahvemmiksi tikuiksi.

Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja pieni nokare voita. Lisää hienonnettu sipuli pannulle ja sekoittele muutaman minuutin ajan niin, että sipuli pehmenee, mutta ei saa väriä.

Lisää pannulle juurekset. Tee tämä tarvittaessa osissa, jos pannu on liian pieni. Nopea pyöräytys pannulla riittää. Lisää lopuksi pannulle lehtikaali. Sekoittele kunnes lehtikaali pehmenee.

Kaada seos uunivuokaan. Sekoittele ja mausta suolalla ja ripauksella mustapippuria. Sekoita hyvin.

Kuumenna kerma-maitoseos kattilassa kiehuvaksi ja kaada uunivuokaan. Työnnä laakerinlehti juuresten sekaan ja raasta muskottipähkinää päälle. Jos et löydä kokonaisia muskottipähkinöitä, käytä valmiiksi jauhettua.

Paista 180-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia kunnes juurekset ovat pehmeitä ja pinta saanut hieman väriä. Paistoaika riippuu vuoan koosta, pienemmässä vuoassa paistoaika on pidempi.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti