torstai 10. joulukuuta 2015

Joulukuun 10. Hunajakennopopcornit ja jouluiset suklaapopcornit

Jos sun mielestä leffat ei ole mitään ilman popcornia, niin tässä pari kivaa ja nopsaa ohjetta, mikäli tykkäät makeista popcorneista ja aiot katsella joululeffoja. Suklaiset popparit on tehty Valion ohjeen mukaan ja hunajakennopopparit (joka muuten oli ihan uusi tuttavuus) Donna Hayn ohjeen mukaan. Donna Hayn ohjeessa popcornit olivat karamellipopcorneja, mutta mahtaako niitä nykyisin saada valmiina. Itse voi tietysti alkaa tekemään, mutta näissä on kyllä makeutta ihan tarpeeksi ilmankin. Tein noita molempia puoli annosta, jolloin 1 pussillinen popcornia riitti kahteen eri laatuun. Ja ihan tiedoksi, että molemmat on järjettömän hyviä. Kaneli ja kardemumma antavat ihanan joulusuklaan maun suklaapopcorneihin ja hunajakennopopcornit ovat loistava yhdistelmä suolaista ja makeaa.


Suklaapopparit (kokonainen annos):
1 pss (90 g) mikropopcornia
75 g voita
150 g tummaa suklaata (käytin puolet tummaa ja puolet Fasun sinistä)
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa


Poksauttele popcornit mikrossa pakkauksen ohjeen mukaan valmiiksi. 

Poista tarkasti kaikki poksahtamattomat jyvät. Suklaisina poksahtamattomia ei helposti erota ja kenellekään ei haluta joulurisuina hammasremonttia.

Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa ja lisää suklaa sekä mausteet. Liedeltä voi katkaista lämmön tässä vaiheessa. Sekoittele kunnes suklaa sulaa. Lisää popcornit suklaan sekaan ja sekoita niin, että popcornit peittyvät tasaisesti suklaaseen. Kaada popcornit laakeaan vuokaan ja siirrä hetkeksi kylmään, jotta suklaa jähmettyy nopeasti ja popcornit eivät vety.


Hunajakennopopparit (puolitettu Donna Hayn ohjeesta):
1/2 pss (45 g) mikropopcornia
2 dl sokeria
0,8 dl vaaleaa siirappia
0,4 dl vettä
0,5 rkl soodaa
(rypsiöljyä voiteluun)


Poksauttele popcornit mikrossa pakkauksen ohjeen mukaan valmiiksi. 

Poista tarkasti kaikki poksahtamattomat jyvät. Hunajakennosta poksahtamattomia ei helposti erota ja kenellekään ei haluta joulurisuina hammasremonttia.Tässä ohjeessa tämä on vieläkin tärkeämpää, koska jyvät uppoavat piiloon hunajakennoon.
 
Levitä uunipellille valmiiksi leivinpaperi. Voitele paperi ohuelti rypsiöljyllä. Levitys onnistuu helposti talouspaperilla. Ripottele popcornit leivinpaperin päälle. Tällä puolella annoksella tulee reilun puolen arkin verran hunajakennokaramellia, joten sitä laajemmalti ei kannata levitellä.
Mittaa sokeri, siirappi ja vesi korkeareunaiseen kattilaan tai kasariin. Ainekset nousevat loppuvaiheessa max. kolminkertaisiksi etkä taatusti halua alkaa jynssäämään hellaa. Sekoita. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua matalalla lämmöllä. Älä sekoita. Keitä kunnes seos on 152-asteista. Minulla tähän meni tasan 8 minuuttia (tehokas induktioliesi). Jos teet hunajakennokaramellia ilman lämpömittaria, huomaa, että tupla-annoksessa on pidempi keittoaika eli noin 15 - 17 minuuttia.

Kun karamelliseos on lämpötilaltaan 152 astetta, kaada mukaan puoli ruokalusikallista soodaa. Sekoita nopeasti. Seos kuohahtaa ja muuttuu vaaleaksi lähes välittömästi sekoittaessa. 
Kaada karamelliseos nopeasti popcornien päälle. Älä ala tasoittelemaan, jotta pinta pysyy kauniina ja kuplat ehjinä. Popcorneja voi painella hieman myös karamelliseoksen päälle. Anna jähmettyä reilu puoli tuntia. Leikkaa tai murra hunajakennopopcornit paloiksi, kun karamelliseos on jähmettynyt rapeaksi. Hunajakennopopcorneja voi säilyttää viikon verran ilmatiiviissä rasiassa.

2 kommenttia: