perjantai 4. joulukuuta 2015

Joulukuun 4. Suolaa ja sokeria

Sitruuna-rosmariinisuola ja vaniljasokeri käyvät hyvin joululahjoiksi tai sitten niillä voi viimeistellä omat kokkaukset. Sitruuna-rosmariinisuola sopii erityisen hyvin kalalle ja kasviksille. Napsin suolaan viimeiset oksat rosmariinista, joka kukoisti vielä vihreänä ulkosalla.


Sitruuna-rosmariinisuola

1 dl karkeaa merisuolaa
1 dl suolahiutaleita (esim. Maldon)
1 luomusitruunan kuoren keltainen osa
noin puolen desin verran rosmariininoksia

Leikkaa luomusitruunasta keltainen kuoriosa. Onnistuu esim. terävällä kuorimaveitsellä. Kuoren voi myös raastaa, jos se tuntuu helpommalle vaihtoehdolle.

Mittaa karkea merisuola monitoimikoneeseen/blenderiin tai pienempään keittiöleikkuriin. Laita mukaan sitruunankuori ja rosmariininoksat. Mikäli rosmariininoksat ovat kovia, kannattaa lehdet riipiä erikseen. Kaupan ruukkurosmariini käy yleensä sellaisenaan. ÄLÄ laita mukaan suolahiutaleita.

Pyöräytä monitoimikonetta sykäyksittäin noin viiden minuutin ajan kunnes suola on yhtä hienoa kuin pöytäsuola. Siirrä suola kulhoon ja sekoita mukaan suolahiutaleet. 

Levitä uunipellille leivinpaperin päälle ja kuivata 65-asteisessa uunissa tunnin verran. Sekoita pari kertaa kuivaamisen aikana. Säilytä jäähtynyt suola ilmatiiviissä purkissa.

Vaniljasokeri

2 dl sokeria
noin puolikas vaniljatanko

Leikkaa vaniljatangon puolikas noin sentin pätkiksi. Mittaa sokeri monitoimikoneeseen/blenderiin tai pienempään keittiöleikkuriin. Laita mukaan vaniljatangon palat. 

Pyöräytä monitoimikonetta sykäyksittäin noin viiden minuutin ajan kunnes sokeri ja vanljatangon palat ovat yhtä hienoina.

Säilytä vaniljasokeri ilmatiiviissä purkissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti