torstai 17. joulukuuta 2015

Joulukuun 17. Tuunattu suklaa

 Keittiön pöydällä pyöri pussillinen pakastekuivattuja punaisia marjoja ja ajattelin, että ovat kovin jouluisen näköisiä, joten mihinkähän joulujuttuihin niitä voisi käyttää. Tuli sitten mieleen, että sulattaisikohan suklaata ja ripottelisi niitä siihen päälle koristeeksi. Uteliaisuuttani katsoin netistä löytyykö sieltä kuvia vastaavista. Ajauduin Maku-lehden sivuille ja siellä oli vieläkin paremman näköinen vaihtoehto, jossa oli pähkinöiden lisäksi käytetty lehtikultaa. Ja kappas vaan - minulla on ollut vuoden verran kaapissa käyttämätön purkki lehtikultaa, jonka tilasin alun perin yhtä jälkkäriä varten. Ja kun noita valmiita levyjä tuossa nyt katselee, niin kaikista upein on kyllä tuo pekaanipähkinöillä, kuorituilla hasselpähkinöillä ja lehtikullalla koristettu levy, joka on maustettu kanelilla ja kardemummalla.
 
 
suklaalevyjä (valkoista, tummaa, maitosuklaata)
1 suklaalevy = 1 tuunattu suklaalevy

Koristeluun vaikkapa:
pähkinöitä, pakastekuivattuja marjoja, kuivattuja hedelmiä tai marjoja, lehtikultaa

Mausteeksi vaikkapa:
kanelia, kardemummaa, kuivattua chiliä

Muotteihin:
leivinpaperia
rypsiöljyä

Muottina voi käyttää vaikka mitä astiaa. Suklaalevyn mallisen saa helposti esimerkiksi suorakaiteen mallisessa leipävuoassa, pyöreän saa helposti vaikka kukkaruukun aluslautasella. Yritä valita jotakuinkin suklaalevyn kokoisia muotteja. Vuoraa muotti leivinpaperilla, joka on sivelty ohuesti rypsiöljyllä.

Sulata suklaa vesihauteessa, varo roiskuttamasta vettä suklaan sekaan. Sulatin kaksi levyä kerrallaan ja tein niistä kaksi suklaalevyä. Valkoisen suklaan pidin valkoisena, tummaan suklaaseen käytin yhden tumman ja yhden maitosuklaalevyn.

Sulaneen suklaan voi maustaa. Valkoiseen en keksinyt hyvää maustetta, mutta tummaan sopii  kuivattu chili (1 tl per suklaalevy tai maun mukaan). Kanelilla ja kardemummalla saa joulusuklaan makuista tummaa suklaata (1 tl kardemummaa ja 1 tl kanelia per suklaalevy tai maun mukaan).

Kaada suklaa muotteihin. Ripottele päälle haluamasi koristeet. Koristeita voi painaa kevyesti hieman syvemmälle suklaaseen.

Näissä suklaalevyissä on käytetty:
pekaanipähkinöitä, kuorittuja hasselpähkinöitä, lehtikultaa
 
 
pakastekuivattuja mansikoita, vadelmia ja karhunvatukoita
 
 
hiukan rouhittuja suolattuja pistaasipähkinöitä ja kuivattuja mustikoita
 
 
Jos sopivia muotteja ei ole käsillä, suklaasta voi tehdä vaikka pikkuleivän kokoisia suklaapaloja. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja annostele sulatettua suklaata ruokalusikalla leivinpaperin päälle. Tasoita hiukan lusikalla. Asettele haluamasti koristeet suklaapyörylöille.


Jos käytät lehtikultaa, asettele se paikoilleen pinseteillä. Ainakin tuon minun lehtikultapurkkini mukana lähetettiin puiset pinsetit. Lehtikulta liimautuu tasaisesti lämpimään suklaaseen ilman sen kummempaa yrittämistä, kun pudotat palan lehtikultaa kevyesti suklaan päälle.

Anna suklaan jähmettyä huoneenlämmössä.


Tuunatut suklaat käyvät hyvin joululahjaksi. Viime vuoden joulukalenterin valkoinen rocky road on myös kiva lahjaidea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti