maanantai 14. joulukuuta 2015

Joulukuun 14. Juustoinen joulukranssi

Komean kranssin ohje tuli vastaan suosikkiruokalehteni delicious. magazinen twitterissä. Olen aiemminkin tehnyt vähän vastaavaa pull apart -leipää, johon käytettiin valkosipulivoita voiteluun. Pull apart -leivät sopivat hyvin vierastarjottavaksi tai kivaksi yllätykseksi työkavereille, jolloin pöydässä jokainen voi murtaa leivästä haluamansa kokoisen palleron ja dippailla sitä kastikkeeseen. Jokaisella pallerolla on juustoinen sydän. Dipiksi suosittelen ehdottomasti paprikaista salaatinkastiketta, joka on sopivan kirpeää juustoiselle leivälle ja kaiken lisäksi joulunpunaista. Ja pitää vielä lisätä, että tätä leipää todellakin kannattaa kokeilla


Taikinaan:
3,5 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 rkl öljyä
n. 15 g tuorehiivaa
500 g jauhoja

Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva veteen. Mittaa mukaan suola, sokeri, öljy ja jauhot. Sekoita taikina palloksi. Vaivaa työtasolla noin 10 minuutin ajan. Taikina tarttuu aluksi sormiin, mutta siitä tulee joustavaa ja sormiin tarttumatonta vaivaamisen aikana.

Laita taikinapallo kulhoon, peitä kulho keittiöpyyhkeellä tai tuorekelmulla ja anna kohota noin tunnin ajan kunnes taikina kohonnut kaksinkertaiseksi.


Leivontaan:
100 g pala cheddaria, gruyerea tai mozzarellaa
50 g voita sulatettuna
75 g parmesania raastettuna
1,5 tl tuoretta rosmariinia hienoksi silputtuna ja muutama varsi koristeluun
1,5 tl kuivattua basilikaa ja/tai oreganoa
suolahiutaleita
kirsikkatomaatteja koristeluun


Leikkaa kohoamisen aikana cheddar, gruyere tai mozzarella noin 1,5 x 1,5 cm kokoisiksi paloiksi. 

Sulata voi pienessä kulhossa. 

Mittaa eri kulhoon parmesanraaste, silputtu rosmariini ja basilika/oregano.

Peitä uunipelti leivinpaperilla, aseta keskelle peltiä nurinpäin pieni uuninkestävä (halkaisija noin 10 cm)  vuoka.

Leivo taikina tasaiseksi pötkyläksi ja leikkaa se 25 yhtäsuureen osaan. 

Pyörittele taikinasta palloja. Paina jokaisen pallon keskelle alapuolelta juustokuutio ja nipistä taikina kiinni. Pyöräytä vielä pallo hyvin kevyesti tasaiseksi.

Kasta taikinapallo voisulaan ja pyöräytä sen jälkeen kevyesti parmesan-yrttiseoksessa.

Asettele osa palloista pellille uunivuoan ympärille. Jätä pallojen väliin ja vuoan reunaan 0,5 cm kohoamisväli. Asettele loput pallot samalla tavalla kranssin ulkokehälle.

Peitä kranssi väljästi öljytyllä foliolla ja anna kohota 40 - 60 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi.

Paista kranssia 190-asteisessa uunissa (170-asteisessa kiertoilmauunissa) 40 - 50 minuuttia. Mikäli juusto alkaa tummua liikaa, peitä kranssi kevyesti foliolla.


Anna kranssin jäähtyä jonkin aikaa. Koristele rosmariininoksilla, suolahiutaleilla ja kirsikkatomaateilla.

Kranssin voi tarjoilla napostelupalana dippikastikkeen kanssa tai sellaisenaan. Tarjoiluastiaksi sopii hyvin se vuoka, jonka avulla paistoit leivän.

Dippikastikkeeksi käy loistavasti paprikainen salaatinkastike.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti