torstai 28. maaliskuuta 2013

Suloiset pastellisävyiset pääsiäismunat (värjätty kasveilla ja mausteilla)

Viime vuonna heti pääsiäisen jälkeen satuin löytämään netistä kauniita kuvia pastellinsävyisistä pääsiäismunista, jotka oli värjätty kasveilla, hedelmillä, juureksilla ja mausteilla. Tänä vuonna niitä munia oli sitten ihan pakko kokeilla. Kokeilin alla olevien lisäksi punasipulikuorivärjäystä, jolla piti tulla jadenvihreää. Se ei onnistunut - munista tuli kuranvärisiä - munien kuivuttua pintaan tuli myös hennonvihertävää sävyä, mutta karseille ne silti näyttivät. Mustikkavärjäys oli myös mennä pieleen, koska eri ohjeissa oli saatu hyvin hento siniharmaa sävy liottamalla munia mustikkaliemessä yön yli. Tarkoitus oli tehdä ohjeen mukaan. Jätin kuitenkin munat huoneenlämpöön ja kun satuin tunnin päästä uteliaisuuttani katsomaan miltä ne näyttivät, oli väri jo melko tumma violetti. Olisivat varmaan olleet todella synkän värisiä aamulla.


Väriaineiden lisäksi tarvitset tietysti sopivan määrän kovaksi keitettyjä kananmunia. Alla olevissa ohjeissa, jotka on poimittu täältä on eri määriä nesteitä. 2,5 desin nesteellä saa värjättyä samanaikaisesti vain pari munaa.


Pehmeää pinkkiä:
1 iso punajuuri kuutioina
1 l kiehuvaa vettä
2 rkl etikkaa
Pilko punajuuri kuutioiksi ja laita kuumuutta kestävään astiaan. Kaada päälle kiehuva vesi. Sekoita mukaan etikka ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi.


Vaaleansinistä:
neljännes pienestä punakaalista karkeasti silputtuna
1 l kiehuvaa vettä
2 rkl etikkaa

Silppua punakaali ja laita kuumuutta kestävään astiaan. Kaada päälle kiehuva vesi. Sekoita mukaan etikka ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi.


Violettia:
2,5 dl jäisiä mustikoita
2,5 dl kylmää vettä

Sekoita jäiset mustikat kylmään veteen. Anna lämmetä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi. 
HUOM! Amerikkalaisissa ohjeissa mustikat ovat todennäköisesti hyvin erilaista lajiketta kuin kotimaiset metsämustikat. Meikäläisistä mustikoista tulee siniharmaan sijaan violettia ja kaiken lisäksi hyvin nopeasti.


Vaaleankeltaista:
1 rkl kurkumaa
2,5 dl kiehuvaa vettä
2 rkl valkoviinietikkaa

Sekoita reilu ruokalusikallinen kurkumaa kiehuvaan veteen. Sekoita mukaan valkoviinietikka ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.


Upota siivilöinnin jälkeen kovaksi keitetyt munat väriliemeen. Munan tulisi olla kokonaan nesteen alla. Sain tämän onnistumaan parhaiten, kun käytin kapeita ja korkeita astioita. Mitä kauemmin munia pitää nesteessä, sitä syvempi väristä tulee. Munia voi pitää nesteessä myös jääkaapissa vaikkapa yön yli.


Kun värisävy on oikea, nosta munat väriliemestä. Kuivaa hyvin talouspaperilla.

Kuvien munia on pidetty väriliemessä:
vaaleanpunainen (punajuuri) 9 h
vaaleansininen (punakaali) 9 h
violetti (mustikka) 1 h
vaaleankeltainen (kurkuma) 20 min


Kurkumalla saa värjättyä munat nopeimmin, lisäksi väristä tuli kauniin tasainen.





Martha Stewartin sivuilta löytyy lisää värivaihtoehtoja.

2 kommenttia:

  1. Ihania värejä, meillä oli myös vastaava kokeilu ja tuli enemmänkin ruskeansävyisiä, mutta mustikalla kyllä kauniin vaaleansinisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä kiva kokeilu, en oikeastaan edes toivonut, että sävyt onnistuisivat noinkin hyvin. Jadenvihreä jäi vähän harmittamaan - pitänee kokeilla uudelleen paremmalla onnella.

      Poista