sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Itsetehdyt pitaleivät, kebabliha ja pari kastiketta

Olen jo kerran aiemmin kokeillut kebablihan tekemistä kotosalla. Silloin en käyttänyt aromatia vaan turvauduin kunnollisiin mausteisiin, mutta niitä olisi silloin saanut olla enemmänkin. Nyt päätin kokeilla aromatin kanssa ja tämä oli kyllä parempaa. Seuraavan kerran aion kokeilla niillä mausteilla, joira aromatissakin on. Ja vaivasin muuten tällä kerralla jauhelihataikinan käsin. Pitaleivät tein tällä kerralla itse, komeasti kohosivat, eikä niiden pyöräyttämisessä mene kauaa aikaakaan. Haluttaessa pitaleivät voi poimia valmiina kaupan hyllystä. Tampereen Sokoksen leipätiskiltäkin saa nykyään irtomyynnistä taskuleipiä, hyviä nekin. Ja tätähän ei voi kuvitellakaan syövänsä ilman tuota paprikakastiketta.


Kebabliha:
800 g naudan jauhelihaa
2 tl paprikajauhetta
2 tl chilijauhetta
4 tl mustapippuria
5 tl aromatia

Laita jauheliha ja mausteet yleiskoneeseen ja pyöritä tasaiseksi taikinaksi noin 10 minuuttia. Tämän vaiheen voi tarvittaessa tehdä käsinkin voimakkain ottein, tarkoitus on saada taikinasta mahdollisimman hienojakoista.

Leivo taikinasta pötkylä, yritä saada siitä kaikki ilma pois. Kiedo pötkylä kaksinkertaiseen folioon.

Laita uunivuokaan (nestettä valuu runsaasti) ja paista 100-asteisessa uunissa 3 tuntia. Ota uunista ja anna levätä tunnin verran foliossa. Parhaimmillaan lihan on kun sitä pitää vielä yön yli jääkaapissa, mutta sen voi tietysti tarjoilla hetikin.

Jos ehdit pitää lihaa yön yli jääkaapissa, siitä voi vuolla ohuita lastuja vaikka juustohöylällä. Jos tarjoilet samana päivänä, kannattaa siivuttaa mahdollisimman ohueksi terävällä veitsellä.

Pitaleivät:
3 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
7 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja oliiviöljy. Sekoita jauhot mukaan pienissä erissä. Vaivaa taikina ja kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (noin 20 minuuttia).

Leivo taikinasta pötkylä ja jaa se kuuteen osaan. Pyörittele palat pulliksi ja kauli mahdollisimman ohuiksi.

Paiston suhteen poikkesin alkuperäisestä ohjeesta. Komeasti kohosivat näinkin. En kohottanut pitaleipiä enää tässä vaiheessa. Pari minuuttia olivat leivinpaperilla vuoratuilla uunipelleillä ennen paistoa.

Paista 250 asteisessa uunissa 5 minuuttia.
Kermaviilikastike:
1 prk kermaviiliä
1 rkl valkoviinietikkaa
2 - 4 valkosipulinkynttä murskattuna
mustapippuria
suolaa

Sekoita kaikki aineet keskenään. Pidä kylmässä ennen tarjoilua.
 
Paprikakastike:
ohje löytyy täältä

Tarjoiluun:
salaattia
tomaattiviipaleita
punasipulia ohuin viipaleina
maustekurkkua ohuina viipaleina
jalapenoviipaleita
tai jotain muuta oman maun mukaan


Ps. Kanaversion voi katsoa täältä.

Pitaleipien ohje: Maku
Kebablihan ohje on koonti useammasta ohjeesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti