keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Vaivaamaton puolukkaleipä

Olen muutaman kerran tehnyt vaivaamatonta leipää, josta tulee padassa ihanan rapeakuorista. Olen käyttänyt aina samaa ohjetta, mutta tällä kerralla kokeilin puolukkaista versiota Elämää Koivurannassa -blogissa olleen ohjeen mukaan. Komea leipä tuli tälläkin ohjeella, jota aion kokeilla toistekin. Seuraavalla kerralla laitan kylläkin hiukan enemmän nestettä (tai vähemmän vehnäjauhoja) leipään, koska taikina olisi saanut olla aavistuksen pehmeämpää. Tämä taikina on kohonneenakin kasassa pysyvää, joten sitä ei tarvitse kohottaa liinan päällä ja pataan siirtäminen onnistuu käsin. Lisäsin tuohon alla olevaan ohjeeseen myös tuorehiivaversion, kun sitä itsekin käytin.


4 dl vettä
15 g tuorehiivaa tai 1 tl kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruis- tai kauraleseitä
2 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
1 dl pakastepuolukoita

Jos käytät tuorehiivaa, liuota se kädenlämpöiseen veteen. Sekoita vehnäjauhot, leseet, kaurahiutaleet ja suola isossa kulhossa. Sekoita mukaan kädenlämpöinen vesi, jossa on mukana hiiva.

Jos käytät kuivahiivaa, sekoita vehnäjauhot, leseet, kaurahiutaleet, suola ja kuivahiiva isossa kulhossa. Sekoita mukaan 42-asteinen vesi.

Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä noin 12 tuntia.

Laita kannellinen 2 - 3 litran pata kylmään uuniin ja lämmitä uunia puoli tuntia 225 asteessa.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kaada päälle puoliksi sulaneet puolukat. Kääntele nopeasti pyöreäksi leiväksi ja kohota liinalla peitettynä puoli tuntia.

Siirrä leipä kuumaan pataan saumapuoli alaspäin ja peitä pata kannella. Paista uunissa 30 minuuttia. Poista kansi ja paista vielä 15 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti